Oslo kommunes kunstsamling:

Vil skrote 10 000 kunstverk

I flere år har Oslo kommune forsøkt å kartlegge hvor forsvunne kunstverk befinner seg. Oppunder 4000 verk er fremdeles borte vekk, og byrådet foreslår nå å kutte opptil 10 500 verk fra samlingen.

KUNST PÅ DO: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter», hentet fra Kulturetatens rapport. Nå vil byrådet kvitte seg med ødelagt, verdiløs og forsvunnet kunst. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
KUNST PÅ DO: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter», hentet fra Kulturetatens rapport. Nå vil byrådet kvitte seg med ødelagt, verdiløs og forsvunnet kunst. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en årrekke har Dagbladet skrevet om de forsvunne verkene fra Oslo kommunes kunstsamling. Samlingen, som på papiret består av mer enn 19 543 verk, skal kunne oppleves i byens offentlige bygg og utendørsarealer.

Nå vil byrådet i Oslo skrote opptil halve samlingen.

I 2017 avdekket Dagbladet at 1642 kunstverk i samlingen var listet som «ikke funnet», og i 2019 kom det fram at hele 3852 verk er enten mistet eller stjålet.

Tapstallene utgjorde nesten en femtedel av samlingen, og inkluderte verk av kjente norske kunstnere som Christian Krohg, Per Kleiva, Håkon Bleken, Kjell Aukrust, Harald Sohlberg, Inger Sitter og Henrik Sørensen.

Allerede i 2008 rettet kommunerevisjonen kritikk mot kommunens manglende oversikt. I 2013 satte Kulturetaten i gang et sorteringsprosjekt. Formålet var å få oversikt over kunstsamlingen gjennom befaring, tilstandsregistrering, kunsthistorisk kategorisering og tiltaksvurdering.

Åtte år seinere foreslår byrådet å avslutte letingen etter den forsvunne kunsten, med unntak av 220 spesielt verdifulle verk som de fremdeles har håp om å finne igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer