- Vil sparke Wall Street-tullingene i balla

Er dette slutten på spillmessen E3?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Spillmessen E3 i Los Angeles har i mange år vært selve ankerpunktet for spillindustrien. Her har alle de store spillutviklere og -utgiverne kunnet lansere nyhet etter nyhet, og en tilreisende presse fra hele verden har villig dekket det hele.

I år var derimot spillmessen for første gang nedskalert, fra et besøkstall på over 60.000 til årets rundt 5000. Er dette begynnelsen på slutten, eller begynnelsen på noe nytt?

Begge deler, om vi skal tro det uavhengige spillselskapet Gamecock, som ble opprettet så tidlig som i februar i år.

- Sparke Wall Street i balla

I det som mest av alt kan kalles et vellykket pr-stunt, arrangerte spillutgiveren på E3-messens siste dag en gravferd for spillmessefenomenet på Venice Beach i Los Angeles. Gamecock, som helt siden starten har slått et slag for de små og uavhengige spillutviklerne, mener at tiden er over for «de store gutta» i spillbranjsen, selve pengegutta:

- For meg er det i dag noe som har dødd, og noe nytt som er født. Og med enhver fødsel følger håp – om å sparke Wall Street-tullingene i balla, sa en oppkledt representant for Gamecock, som insisterte på at han het Leonard L. Leonard.

Spillutgiveren er åpenbart ikke som andre spillutgivere, og har på rekordtid gjort seg bemerket ikke bare ved at de ansatte farter rundt i hane-kostymer, men også for et lovende knippe spill i ermet - som for eksempel «Mushroom Men», «Insecticide» og «Hail to the Chimp».

- Ikke lenger plass til de små

De største og mest etablerte spillselskapene har ingen problemer med å få pressedekning for sine spill på E3. Årets messe er imidlertid radikalt annerledes enn de foregående årenes tilsteldninger på ett punkt: Det er ikke lenger plass til de små.

Dette er hovedgrunnen til at Gamecock mener at tiden bør være ute for messen. I deres øyne er det nemlig så mye mer å hente der ute:

- Hvis vi trodde at de store gutta hadde alle de rette svarene, ville vi neppe gjort det vi gjør. Men vi tror ikke det, vi tror ikke de har rett i det hele tatt, sier Leonard til Dagbladet.no.

Men, helt sikkert til Gamecocks forergrelse, er det ikke de uavhengige produsentene som bestemmer i spillbransjen. Om det skal arrangeres en E3-messe også til neste år, vil derfor bare tiden vise. Gamecock selv snakket om at de vil arrangere en egen messe i Las Vegas neste år, som skal være like åpen for publikum som for bransjen.

- Mange andre arenaer

Spillbloggen Kotaku har tatt en runde med «de store gutta» og forhørt seg om de tror at vi nærmer oss slutten på E3-messen. En av de som er usikker på hva vi kan forvente oss av messens framtid, er «Mario»-skaper Shigeru Miyamoto:

- Med frammarsjen til internett og dets muligheter for selskaper til å promotere spillene sine, lurer mange nå på om det er verdt å bruke store summer på å arrangere et så stort show når du har så mange andre arenaer, sa Miyamoto til bloggen.

GRAVFERD: I sann New Orleans-stil var gravferden for E3-messen en festbetont begivenhet.
SLÅR ET SLAG FOR DE SMÅ: Leonard L. Leonard i Gamecock.
GIR IKKE OPP: Også Destructoid, kjent fra nettsiden med samme navn, holdt et opprop i form av opplesing av 80-tallshiten «Never Gonna Give You Up» av Rick Astley.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer