Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Quisling»

Vil spille Quisling i ny storserie om landssvikeren

- Jeg er opptatt av at dette må gjøres grundig, sier skuespiller Anders Baasmo Christiansen.

BEKREFTET: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen vil spille Vidkun Quisling i en kommende storserie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEKREFTET: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen vil spille Vidkun Quisling i en kommende storserie. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespiller Anders Baasmo Christian vil spille landssviker Vidkun Quisling i en kommende norsk dramaserie om den kjente og forhatte politikeren.

«Quisling» lages av selskapet Viafilm og Bjørn Ekeberg er manusforfatter.

- Jeg er historisk interessert, og drømmerollene er de som kombinerer historie og faget mitt. Quisling var en idealist og humanist som startet som Nansens høyre hånd. Hans reise fra det utgangspunktet til henrettelse som landssviker er spennende, sier Baasmo Christiansen til Dagbladet.

- Ikke bare politikk

- Det manuset jeg har lest hittil, er veldig bra. Jeg er opptatt av at dette må gjøres grundig. For min del vil jobben handle om hvilke sider av Quisling man må ta tak i, for å forstå hvorfor det gikk så galt, fortsetter skuespilleren.

BLIR SERIE: Livet til Vidkun Quisling. Foto: Hilfling / Trondheim
BLIR SERIE: Livet til Vidkun Quisling. Foto: Hilfling / Trondheim Vis mer

Det var Rushprint som først omtalte prosjektet.

Serieprodusent Anders Tangen i produksjonsselskapet Viafilm, forteller at serieplanene innebærer å følge Quisling og livet hans på 20-, 30- og 40-tallet.

- Det blir mest fra krigen og hans møter med Adolf Hitler. Samtidig får historien mange lag, det blir ikke bare politikk, sier Tangen.

Gjennom den politiske og personlige historien om Vidkun Quisling ønsker Viafilm å fortelle noe om Norge, Europa og samtida han levde i, sier Tangen.

- Hvorfor ble han som han ble? Det er også viktig å fortelle historien fra taperens side. Quisling er en viktig del av norsk historie og politikk.

- Mulig premiere i 2021

De har foreløpig skrevet én episode, informerer produsenten.

- Vi er ute etter tv-kanaler og midler nå. Det er stort prosjekt som vil ta tid, så det blir nok ikke noen premiere før tidligst 2021, sier Tangen, som ser for seg åtte timelange episoder.

I 2016 var Anders Baasmo Christiansen å se i rollen som den elskede folkehelten kronprins Olav i «Kongens nei». Nå skal han altså spille det forhatte motstykket, mannen og nazisten som stiftet Nasjonal Samling, forsøkte seg på et statskupp og ble henrettet for landssvik i 1945.

OSCAR-KANDIDAT: Erik Poppes «Kongens nei» ble en stor suksess. Video: Paradox Film Vis mer Vis mer

- Ingen heltefortelling

- Hvorfor Baasmo Christiansen?

- Han er en våre beste. Jeg har jobbet mye med ham, og dette er en rolle som må være troverdig. Dette blir ingen heltefortelling, og Quisling er en krevende rolle. Han skal jo spille en landsforræder, sier Tangen.

- Forventer dere reaksjoner?

- Vi må tåle å lage filmer om det som er vondt. Gjør vi ikke det, får vi mer ekstremisme. Vi kan ikke tie sorg og ting som er vanskelig. Denne serien skal ikke forsvare Quslings valg. Det som er interessant, er å fortelle om et menneskes dilemma og om å ta ansvar for egne handlinger.

- Man tror at verden er så annerledes nå, men det som skjedde før andre verdenskrig var nåtid en gang det også. Folk visste ikke hvor verden gikk. Å bevisstgjøre unge mennesker på dette er viktig, legger han til.

Var minister

Quisling ble født i Telemark i 1887. På 20-tallet var han sentral i det norske bidraget til humanitært arbeid i Sovjetunionen, sammen med blant annet Fridtjof Nansen.

Han var forsvarsminister i en Bondeparti-regjering fra 1931 til 1933, før han grunnla Nasjonal Samling i mai 1933. I 1939 møtte Quisling Adolf Hitler for første gang. Fram til 1945 skulle han møte den tyske føreren ytterligere ti ganger.

Quisling erklærte seg statsminister i Norge umiddelbart etter den tyske invasjonen 9. april 1940, men møtte tysk motstand og måtte trekke seg.

Fra 1. februar 1942 ledet han den norske NS-regjeringa fram til arrestasjon og dødsdom i 1945.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!