Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tom Cruise - «Mission: Impossible»

Vil sprenge bru - får kjeft

Lokalbefolkningen i polsk landsby vil sette ned foten for Tom Cruise.

Eksplosjoner og halsbrekkende stunt er faste ingredienser i «Mission: Impossible»-filmene.

Nå vil Tom Cruise ofre en polsk bru på actionfilmens alter.

Skuespilleren gjenopptar i disse dager innspillingen av «Mission: Impossible 7» - for øvrig oppfølgeren til «Mission: Impossible - Fallout», som inneholdt scener fra Preikestolen.

Deler av innspillingen vil foregå i Polen, og ifølge Aftonbladet ønsker Cruise og produksjonen å sprenge ei bru i landsbyen Pilchowice for å gjøre et «spektakulært stunt».

Det får lokalbefolkningen til å se rødt.

Har skrevet til statsministeren

Ifølge Aftonbladet skal brua være over 100 år gammel, og har ikke vært i offentlig bruk siden 2016.

Independent skriver at innbyggerne i Pilchowice ser på brua som et nasjonalt monument.

De får støtte fra Miles Oglethorpe, talsperson i Den internasjonale komiteen for bevaring av industriarv. I et brev til Polens statsminister, gjengitt i Aftonbladet, advarer Oglethorpe mot stuntet:

«Vi har mottatt alarmerende nyheter om at en utendørsscene for filmen «Mission: Impossible» er planlagt, hvilket kan skade eller ødelegge brua.»

Visekulturminister Pawel Lewandowski har et annet syn på saken.

- Har ingen verdi

I en uttalelse sitert av Independent skriver Lewandowski at det bare er en liten del av brua som vil bli ødelagt under filminnspillingen. Han avfeier oppfatningen av brua som et nasjonalt monument.

- Den står i ruiner og har ingen verdi. Ikke alle gamle ting er monumenter, skriver visekulturministeren, som spår at filmstuntet vil rette verdens øyne mot Polen.

- Loven slår tydelig fast at et monument bare er det som har sosial, kunstnerisk eller vitenskapelig verdi. I kunst og kultur oppstår bare den verdien når det er en relasjon mellom det kulturelle objektet og mennesker. Så hvis et objekt er ute av bruk, utilgjengelig, har det ingen slik verdi. Derfor er det ikke et monument.

Lewandowski mener imidlertid at filmproduksjonen skal betale og restaurere brua etter at den har blitt sprengt, ifølge Aftonbladet.

Cinema Blend skriver at monumentkonservatoren i Silesia-provinsen vurderer å klassifisere brua som et monument.

Filmnettstedet skriver også at Tom Cruise er ventet å besøke Polen i september, og at filmingen i landet skal finne sted i april 2021.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Som konsekvens måtte han utsette filminnspilling på Preikestolen i Lysefjorden. Video: Splash DV Vis mer

Fra Rogaland til Kashmir

I «Mission: Impossible 7» skal det angivelig framstå som om bro-eksplosjonen finner sted i Sveits, skriver Independent.

Scenen skulle også opprinnelig spilles inn i Sveits, men produksjonen måtte legge nye planer da sveitsiske myndigheter ga Cruise & co. tommel ned.

Lyder dette kjent? Kanskje ikke så rart: Preikestolen-scenene i «Mission: Impossible - Fallout» er spilt inn på norsk grunn.

Men i storfilmen fra 2018 er Preikestolen lagt til Kashmir, konfliktområdet ved foten av Himalaya innenfor nasjonsgrensene til India, Pakistan og Kina.

Tilbake til Norge

Preikestolen later til å ha gitt mersmak: Også «Mission: Impossible 7» vil inneholde «norske» scener.

Hele filminnspillingen ble satt på pause på grunn av coronavirus-pandemien, men forrige uke ble det kjent at Cruise får unntak fra karanteneregler for å filme i Møre og Romsdal.

- De har lagt opp til et meget omfattende smittevernopplegg, faktisk mye strengere enn det de vanlige reglene i Norge er, sier kulturminister Abid Raja (V) om «Mission: Impossible»-produksjonen.

Ifølge Filmweb, som siterer Åndalsnes Avis, vil kameraene begynne å rulle i Rauma og Stranda i september.

Hvorvidt Cruise faktisk får sprenge brua i Polen, og hvilken rolle Norge vil spille i filmen, får vi «fasit» på i november 2021, når «Mission: Impossible 7» etter planen har premiere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!