Vil stanse bruk av levende tiger i «Lilyhammer»

- Lever hele sitt liv i fangenskap. Rubicon TV: - En ikke-sak.

- IKKE DYREVELFERD: Dyrevenorganisasjon ber Mattilsynet stoppe «Lilyhammer», med «Little Steven» i spissen - fordi de angivelig skal bruke en levende tiger i neste sesong. Også internasjonalt raser dyreverndebatten. King, til venstre, holdt på å drukne under innspillingen av «Historien om Pi». Foto: AP / 20th Century Fox/ EPA/PETER FOLEY / NTB Scanpix
- IKKE DYREVELFERD: Dyrevenorganisasjon ber Mattilsynet stoppe «Lilyhammer», med «Little Steven» i spissen - fordi de angivelig skal bruke en levende tiger i neste sesong. Også internasjonalt raser dyreverndebatten. King, til venstre, holdt på å drukne under innspillingen av «Historien om Pi». Foto: AP / 20th Century Fox/ EPA/PETER FOLEY / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen NOAH ber Mattilsynet stoppe den planlagte bruken av en levende tiger i neste sesong av TV-suksessen «Lilyhammer».

I brevet organisasjonen har sendt til Mattilsynet, vises det til at selskapet bak TV-serien, Rubicon TV, har planer om å importere en levende tiger til bruk under innspillingen.

- Lever hele liv i fangenskap De reagerer på at dyra ofte lever i fangenskap.

- Ved å leie inn denne tigeren vil Rubicon TV beklageligvis bidra økonomisk til en industri hvor mange dyr avles opp kun til bruk i underholdningsøyemed.

- Mange dyr innenfor denne industrien - eksotiske rovdyr er intet unntak - lever hele sitt liv i fangenskap på arealer som er for trange til at de kan få utløp for sin naturlige adferd og bevegelsesbehov. Det er også dyrevelferdsproblemer knyttet til trening, transport og selve filmsituasjonene, sier NOAH-veterinær Siri Martinsen i en pressemelding.

• Hva synes du? Er det greit å bruke dyr i film- og TV-produksjoner? Bør «Lilyhammer» droppe tigeren? Diskuter i kommentarfeltet.

«Animals were harmed» Også internasjonalt er det for tida mye snakk om dyrevelferd på film og TV.

The Hollywood Reporter avdekket i en omfattende artikkel at The American Humane Association (AHA), som har ansvaret for å kontrollere dyrenes velferd på settet, har gjort flere feil i sitt arbeid.

SESONG 2: Steven van Zandt og Marian Saastad Ottesen hånd i hånd på vei til å møte pressen i forbindelse med andre sesong av TV-serien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SESONG 2: Steven van Zandt og Marian Saastad Ottesen hånd i hånd på vei til å møte pressen i forbindelse med andre sesong av TV-serien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Det kom fram at flere filmer der dyr har blitt skadet eller dødd, likevel har fått tillatelse fra AHA til å skrive «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen».

I artikkelen, «Animals were harmed», finnes flere bilder og eksempler på TV-serier og filmer som har brukt dyr som under innspillingen har blitt skadd. Blant annet holdt tigeren King, som medvirket i suksessfilmen «Historien om Pi», på å drukne under innspillingen.

Flere dyr er måttet blitt avlivet, og navnet på rapporten spiller på setningen som ofte dukker opp i slutten av filmer og TV-serier hvor det er dyr involvert.

Rubicon: - En ikke-sak Rubicon TV ønsker ikke å kommentere NOAHs anmodning.

- Det går på innholdet i «Lilyhamer», og der går vi ikke ut med informasjon. Jeg kommer ikke til å kommentere det, sier programsjefen for Rubicon drama, Anne Kolbjørnsen, til Dagbladet. 

Hun viser til at det flere ganger i den Lillehammer-baserte serien er blitt brukt dyr i innspillingen.

- Vi har hatt med både hester og sauer, forteller Kolbjørnsen.

«Lilyhammer»:

*«Lilyhammer» er en norsk TV-serie produsert av Rubicon TV for NRK med Steven Van Zandt, bedre kjent som «Little Steven», i hovedrollen.

*Serien er skrevet av Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin og Steven Van Zandt.

Frank Tagliano (spilt av Steven Van Zandt) er et tidligere medlem av New York-mafiaen. Etter at han vitner mot sin tidligere sjef, blir Tagliano forflyttet til Lillehammer gjennom FBIs vitnebeskyttelsesprogram.

Tagliano ble fascinert av Lillehammer da han så TV-bilder av Vinter-OL 1994, og velger derfor å starte sitt nye liv der under navnet Giovanni Henriksen. Overgangen fra å være et fryktet og respektert mafiamedlem i New York til å bli en arbeidsløs innvandrer i Norge er ikke enkel.

Tagliano tyr til sine gamle metoder med utpressing og bestikkelser for å komme seg opp i det norske bygdesamfunnet.

Kilde: Wikipedia.

- Har dere noen gang opplevd at dyr er blitt skadd under innspilling?

- Jeg synes dette er en ikke-sak. Vi tar den diskusjonen internt - vi har ikke engang landet kontrakten, og når det er gjort vil det gjøres opptak. Først når opptakene er ferdige vil jeg kunne kommentere innholdet i sesong 3, sier hun.

- Men det er snakk om dyrevelferd - kaller du det en «ikke-sak»?

- Dyrevelferd er selvfølgelig ekstremt viktig, men det er prinsipielt at vi ikke kommenterer innhold i programmene.

- Ferdig til sommeren NOAH mener dyra må få slippe å være «skuespillere» - og at TV-selskapene heller bør benytte seg av animasjon.

- NOAH støtter det voksende kravet fra internasjonale dyrevernorganisasjoner om at bruk av dyr i film må utfases til fordel for animering. Rubicon bør holde seg for gode til å benytte en levende tiger, som for underholdningens skyld ikke får utløp for det livet den er skapt for, sier Martinsen i en pressemelding.

Kolbjørnsen sier til Dagbladet at dersom alt går etter planen, vil innspillingen av sesong tre av «Lilyhammer» begynne i vinter.

OGSÅ INTERNASJONALT: I filmer eller TV-serier der dyr medvirker, står det ofte «No animals were harmed» i rulleteksten. The Hollywood Reporter mener dette ofte er feil, og viser til flere episoder der dyr er blitt skadd eller har dødd. Når Rubicon TV nå etter alt å dømme skal ha med en tiger i «Lilyhammer» sesong 3, vil NOAH stoppe dem.
OGSÅ INTERNASJONALT: I filmer eller TV-serier der dyr medvirker, står det ofte «No animals were harmed» i rulleteksten. The Hollywood Reporter mener dette ofte er feil, og viser til flere episoder der dyr er blitt skadd eller har dødd. Når Rubicon TV nå etter alt å dømme skal ha med en tiger i «Lilyhammer» sesong 3, vil NOAH stoppe dem. Vis mer

- Går alt etter planen, er innspillingen ferdig til sommeren, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer