Vil stenge hele Napster

Dommer Marilyn Hall Patel vurderer nå å stenge hele Napster, fordi det fremdeles er mulig å laste ned piratkopiert musikk fra MP3-tjenesten.

Retten vil oppnevne en ekspert for å se på anklagene fra plateselskapene om at Napster ikke har fjernet opphavsrettsbeskyttede låter fra tjenesten sin. En advokat for Recording Industry Association of America (RIAA), som representerer verdens åtte største plateselskaper, hevder at av de 5000 låtene Napster ble pålagt å fjerne, er fremdeles 84 prosent tilgjengelige.

Vanskelig

Napster forklarer dette med at det er svært vanskelig å få fjernet låtene.

- Alt som skal til, er å få én musikkfil gjennom filteret vårt. Da blir den tilgjengelig på søkeindeksen, sier Napster-advokat Robert Silver til Ananova.

Dommer Patel har ikke fastsatt en ny dato før høringen, men har bedt teknologiekspert AJ Nichols om å se på saken, og vurdere om det finnes programmer som kan hjelpe Napster å fjerne låtene.

I februar sa en føderal at kjennelsen om at Napster måtte fjerne opphavsrettsbeskyttede låter, ville bli et stort problem. Retten slo fast at platebransjen måtte gi beskjed til Napster om hvilke låter som måtte fjernes.

Bannlyst

Grunnen til at Napster ikke er stengt allerede, er fordi det ville krenke rettighetene til artister som har gitt Napster tillatelse til å distribuere musikken deres.

Napster har leid inn 15 mennesker som utelukkende jobber med å fjerne piratkopiert musikk. De har i tillegg inngått en avtale med selskapet Gracenote, som har utviklet en teknologi som sporer opp forskjellig staving av sangtitlene.

Napster har begynt å bannlyse brukere som fortsetter å bytte musikk ved å endre filnavnene. Så langt har de fjernet 311 000 forskjellige låter. Bruken av Napster har falt som en stein etter at de begynte å filtrere ut piratmusikken i forrige måned.

Da Dagbladet.no var inne på Napster klokka 18 i kveld, var det 667 557 låter tilgjengelig. Det var ingen låter tilgjengelig ved søk på Madonna og Britney Spears. Et søk etter Robbie Williams, ga minst 100 treff.