Vil stjele hakekorset

Denne utgaven av hakekorset ønsker det norske bandet Ym:stammen å bruke som logo. - Skal man svekke nazistene, må man ta fra dem symbolene, sier vokalist Trygve Mathiesen.

Se nøye på dette korset. Det skal uttrykke det stikk motsatte av hva Hitler og nazistene står for.

- For å forsterke dette og gjøre det helt utvetydig maler vi korset i regnbuens farger, sier Mathisen.

«Regnbuekorset»

- Når tida er moden, vil vi bruke hakekorset som logo og symbol. Hakekorset heter egentlig svastika og stammer fra buddhismen. Det var Hitler og nazistene som snudde og skjendet symbolet, sier Mathiesen.

Men før det blir tatt i bruk, må det speilvendes slik at det blir originalt. Deretter skal det males i regnbuens farger, så det ikke skal herske noen tvil om at budskapet er antinazistisk. «Regnbuekorset» skal uttrykke mangfold, akkurat som Ym:stammens musikk. Bandet henter inspirasjon fra mange himmelstrøk.

Ym:stammen har gitt ut fire plater. Bandet bruker bevisst norrøne symboler. Musikerne er også blitt mistenkt for å være nazisympatisører og satanister, noe de blankt avviser.

- Vi står for det stikk motsatte. Men vi bruker elementer fra norrøn mytologi i både musikken og i logoen vår. Varemerket et stort banner med runetegn i en sirkel. Det stammer fra en primstavkalender. Ikke mye djevelsk eller nazistisk over det, sier Mathiesen.

Ikke ufarlig

Bandet tror ikke en frarøving av nazistenes fremste tegn er helt ufarlig.

- En slik handling kan sikkert provosere nazistene. Vi lar oss ikke skremme, sier Mathiesen.
Et annet argument som foreløpig er med på å holde bandet tilbake fra å bruke «regnbuekorset», er folkeopinionen.

- Da debatten om å bruke gamle tegn og norrøne symboler gikk i Arbeiderbladet for halvannet år siden, mente mange at hakekorset bør forbli et nazikors. Fordi det uttrykker det mange føler, nemlig forakt.

Acidjazz-guru

Denne uka kom bandet ut med en ny singel fra albumet «Guden-i-steinen», som kom tidligere i år.

- Bassisten vår, Douglas Alexandre, har tidligere spilt med Mel Simpson i US3. Han kicket på albumet og sa seg villig til å remikse tittellåta. Acidjazz-guruen har gjort «Guden-i-steinen» hipp og radiovennlig, sier Jo Langeland.

Låta, som både er original og spennende, skal være Ym:stammens spydspiss mot Europa, USA og Canada. Neste år starter bandet offensiven mot verden.

<B>NAZI-TYVER:</B> Ym:stammen vil bruke hakekorset. F.v. Helge Lien, Trygve Mathiesen, Kai Lundewall og Jo Langeland.