<strong>STANSES:</strong> Slukkingen av FM-nettet nærmer seg med stormskritt. Nå vil Frp stoppe hele stengingen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STANSES: Slukkingen av FM-nettet nærmer seg med stormskritt. Nå vil Frp stoppe hele stengingen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Vil stoppe hele DAB-omleggingen

Ib Thomsen i Frp mener det har gått prestisje i saken, og vil fremme forslag om å stoppe slukkingen av FM-nettet for radio. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I høst fremmet Senterpartiet forslag om å utsette den planlagte slukkingen av FM-nettet for radio, inntil dekningen for DAB er bedre. I dag kom Kulturkommiteen med sin innstilling i saken, hvor de kom frem til at de ikke støtter Senterpartiets forslag.

Like før Kulturkomiteen gikk inn i sitt møte for å gjøre de siste justeringene på innstillingen klokken 12.00, sier Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, at han vil fremme forslag om å stoppe hele FM-stengingen.

Dette forslaget ble likevel ikke tatt inn i innstillingen.

- Jeg fikk ikke lov av kommiteen til å fremme forslaget, for vi var på slutten av avgivelsen. Jeg hadde håpet at de ville være litt mer medgjørlige. Siste utvei er å fremme forslaget i Stortinget 6. desember, og jeg kommer til å fremme forslaget da, sier Ib Thomsen til Dagbladet.

- Vil stoppe hele slukkingen

Svein Harberg (H), leder av Kulturkomiteen, skriver i en SMS til Dagbladet at det ikke handler om å «få lov», men at det er frister for å fremme et forslag, og at fristen gikk ut 22.11.

- Det var derfor ikke en problemstilling i dag, og han prøvde heller ikke. Han varslet at han ville fremme et forslag i salen under debatten. Det er ryddig og god håndtering, skriver Harberg.

Etter planen skal slukkingen starte 11. januar 2017.

- Vi mener at Senterpartiet ikke går langt nok når de vil utsette FM-slukkingen. Vårt forslag er at vi stopper all stenging av FM-nettet, sier Thomsen.

- DAB og FM kan eksistere side om side

<strong>MOT STENGING:</strong> Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp.&nbsp;
MOT STENGING: Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp.  Vis mer

I 2011 besluttet Stortinget at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017, på to vilkår. DAB-dekningen over hele landet skulle være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015.

Thomsen legger til at regjeringen følger et stort flertall i Stortinget når de har gått inn for stenging av FM-nettet, og at det kun var Frp som var imot dette da det ble behandlet i 2011.

Thomsen mener at både FM-nettet, og DAB-nettet kan eksistere side om side, og at radiokanalene selv bør kunne velge hvilket nett de vil sende radio på.

- Mange finnmarkskommuner har gjort vedtak på at man ønsker en utsettelse av stengingen av FM-nettet til man vet at DAB-nettet fungerer godt nok. Det er også mange nærradioer i storbyene som har egne sendere, og de må få lov til å fortsette å sende på dem, sier han.

- Gått prestisje i saken

- Hva er bakgrunnen for at dere kommer med dette forslaget?

- Det er alle henvendelsene vedrørende innstallering i bil, og kostnadene det blir for forbrukerne. Man har jo også dette med beredskap i tunneller, som ikke er helt avklart og som mange er usikre på. NAF har også fått tusener av henvendelser på dårlig DAB-dekning rundt om i landet, sier Thomsen.

Han mener det har gått prestisje i saken om FM-slukkingen. Forslaget blir fremmet i Stortinget 6. desember, samme dag som Stortinget skal ta stilling til forslaget fra Senterpartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer