Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe hele DAB-omleggingen

Ib Thomsen i Frp mener det har gått prestisje i saken, og vil fremme forslag om å stoppe slukkingen av FM-nettet for radio. 

STANSES: Slukkingen av FM-nettet nærmer seg med stormskritt. Nå vil Frp stoppe hele stengingen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
STANSES: Slukkingen av FM-nettet nærmer seg med stormskritt. Nå vil Frp stoppe hele stengingen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): I høst fremmet Senterpartiet forslag om å utsette den planlagte slukkingen av FM-nettet for radio, inntil dekningen for DAB er bedre. I dag kom Kulturkommiteen med sin innstilling i saken, hvor de kom frem til at de ikke støtter Senterpartiets forslag.

Like før Kulturkomiteen gikk inn i sitt møte for å gjøre de siste justeringene på innstillingen klokken 12.00, sier Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp, at han vil fremme forslag om å stoppe hele FM-stengingen.

Dette forslaget ble likevel ikke tatt inn i innstillingen.

- Jeg fikk ikke lov av kommiteen til å fremme forslaget, for vi var på slutten av avgivelsen. Jeg hadde håpet at de ville være litt mer medgjørlige. Siste utvei er å fremme forslaget i Stortinget 6. desember, og jeg kommer til å fremme forslaget da, sier Ib Thomsen til Dagbladet.

- Vil stoppe hele slukkingen

Svein Harberg (H), leder av Kulturkomiteen, skriver i en SMS til Dagbladet at det ikke handler om å «få lov», men at det er frister for å fremme et forslag, og at fristen gikk ut 22.11.

- Det var derfor ikke en problemstilling i dag, og han prøvde heller ikke. Han varslet at han ville fremme et forslag i salen under debatten. Det er ryddig og god håndtering, skriver Harberg.

Etter planen skal slukkingen starte 11. januar 2017.

- Vi mener at Senterpartiet ikke går langt nok når de vil utsette FM-slukkingen. Vårt forslag er at vi stopper all stenging av FM-nettet, sier Thomsen.

- DAB og FM kan eksistere side om side

MOT STENGING: Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp. 
MOT STENGING: Ib Thomsen, mediepolitisk talsperson i Frp.  Vis mer

I 2011 besluttet Stortinget at FM-nettet i Norge skulle stenges i 2017, på to vilkår. DAB-dekningen over hele landet skulle være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015.

Thomsen legger til at regjeringen følger et stort flertall i Stortinget når de har gått inn for stenging av FM-nettet, og at det kun var Frp som var imot dette da det ble behandlet i 2011.

Thomsen mener at både FM-nettet, og DAB-nettet kan eksistere side om side, og at radiokanalene selv bør kunne velge hvilket nett de vil sende radio på.

- Mange finnmarkskommuner har gjort vedtak på at man ønsker en utsettelse av stengingen av FM-nettet til man vet at DAB-nettet fungerer godt nok. Det er også mange nærradioer i storbyene som har egne sendere, og de må få lov til å fortsette å sende på dem, sier han.

- Gått prestisje i saken

- Hva er bakgrunnen for at dere kommer med dette forslaget?

- Det er alle henvendelsene vedrørende innstallering i bil, og kostnadene det blir for forbrukerne. Man har jo også dette med beredskap i tunneller, som ikke er helt avklart og som mange er usikre på. NAF har også fått tusener av henvendelser på dårlig DAB-dekning rundt om i landet, sier Thomsen.

Han mener det har gått prestisje i saken om FM-slukkingen. Forslaget blir fremmet i Stortinget 6. desember, samme dag som Stortinget skal ta stilling til forslaget fra Senterpartiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media