LEDER

Ruspolitikk:

Vil stoppe livsviktig informasjon

Det er vanskelig å forstå hvorfor Kjell Ingolf Ropstad mener det er verre med tryggere rusbruk (selv om den er ulovlig) enn farlig rusbruk. Sistnevnte tar liv.

Kritiseres: En informasjonskampanje om tryggere bruk av ulovlige rusmidler signert Foreningen Tryggere Ruspolitikk får kritikk fra flere hold. Foto: Skjermdump av kampanjeplakat på rusopplysningen.no
Kritiseres: En informasjonskampanje om tryggere bruk av ulovlige rusmidler signert Foreningen Tryggere Ruspolitikk får kritikk fra flere hold. Foto: Skjermdump av kampanjeplakat på rusopplysningen.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Folk ruser seg, og de gjør det på ulovlige stoffer. Noen utvikler en avhengighet. Andre blir skadet. Noen dør.

Til tross for flere tiår med forbud og kamp mot bakmenn, dealere og brukere, kjøpes og selges cannabis, MDMA, ecstasy, GHB, kokain, amfetamin, LSD og heroin på markedet.

Idealet om en verden uten rus tapte mot de iboende lyster og laster i menneskene samfunnet består av.

I seinere år har den ruspolitiske debatten tatt et stort steg bort fra moralisme og nullvisjoner. Nå diskuterer både myndigheter, organisasjoner og pårørende hvordan man kan redusere og minimere skaden av rusbruken vi uansett ikke blir kvitt.

Noen, som denne avisa, vil utrede om dagens de facto frislipp kan erstattes med en svært streng statlig regulering av noen rusmidler. Andre, som stortingsflertallet og regjeringen, vil avkriminalisere bruk. Fordi forbud ikke fungerer etter hensikten, letes det etter andre løsninger.

Forrige uke skapte Foreningen Tryggere Ruspolitikk et voldsomt rabalder med en ny informasjonskampanje om bruk av ulovlige rusmidler.

På plakater i Oslo-sentrum, samt på nettsiden rusopplysning.no kunne vi blant annet lese varianter av dette: «Anette døde ikke da hun tok LSD. Hun hadde fått stoffet testet og visste hva hun tok.»

Kampanjen fikk både Arbeiderpartiet, forbudsorganisasjonen Actis og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til å reagere kraftig. På Facebook skriver sistnevnte at plakaten kan være «dødsfarlig», og at «den bidrar til å normalisere og ufarliggjøre bruk av tunge narkotiske stoffer.»

Det ville vært enkelt å støtte kritikerne dersom plakatene var en oppfordring til mer bruk eller en ufarliggjøring av rusmidler.

Kampanjen er imidlertid ingen av delene. Tvert om: Hele poenget er å understreke at noen rusmidler er så farlig at feil bruk kan føre til død. God informasjon gjør livet tryggere for folk som ruser seg.

Selv om intensjonen er god, er det vanskelig å forstå hvorfor Ropstad, Arbeiderpartiet og Actis mener det er verre med tryggere rusbruk (selv om den er ulovlig) enn uvettig rusbruk. Sistnevnte er tross alt farligere.

Framfor å stikke hodet i sanden og akseptere at mange mister livet som følge av ulovlig bruk av rusmidler, bør flere gjøre som Foreningen Tryggere Ruspolitikk: Først anerkjenne konsekvensene av dagens ruspolitikk, deretter finne løsninger som gjør livet tryggere for alle den angår.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer