Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe Natasja-bok

Den første boka om Natasja Kampusch\' åtte år som fange hos Wolfgang Priklopil kommer på gata i England til neste uke. Advokaten hennes truer med juridiske sverdslag for å stoppe den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): -  Vi kommer til å benytte alle rettslige muligheter, sier advokat Gerald Ganzger, som representerer Natasja. «Jenta i kjelleren - Natascha Kampusch historie» skal komme på det britiske bokmarkedet den 30. november.

-  Hele historien

I Norge blir den utgitt av det Dagbladet-eide Versal Forlag, og vil foreligge i løpet av januar.

Advokat Ganzger sier til det østerrikske nyhetsbyrået APA at han for to uker siden sendte brev til det britiske forlaget. Der understreket han Natasjas synspunker på det uautoriserte verket. Første konsekvens er åpenbart at boka ikke vil bli offentliggjort i Østerrike eller Tyskland.

De to journalistene Allan Hall og Michael Leidig har skrevet det de sjøl omtaler som «den hele og sjokkerende historien».

Under arbeidet har de hatt kontakt med politiets etterforskere, advokater, psykiatere og Nataschas nære familie. Men de har ikke snakket med offeret selv. At de kommer til å antyde en forbindelse mellom kidnapperen og Nataschas foreldre, før kidnappingen skjedde for åtte år siden, mener advokat Ganzger er sterkt betenkelig. Han reagerer også mot at de to forfatterne skal komme med antydninger om at det oppsto et forhold mellom Priklopil og Natascha, i løpet av åra han holdt henne som fange i et kjellerrom.

Tar hensyn

Skulle han velge å gå til en domstol for å få stoppet utgivelsen, vil ett av spørsmålene være om ikke slike påstander skader Nataschas personlige rettigheter.

KAN BLI BOK: Natasja Kampusch ble kidnappet som tiåring av Wolfgang Priklopil. Nå har hun flere stående tilbud fra flere internasjonale forlag og filmselskap. Foto: SCANPIX
KAN BLI BOK: Natasja Kampusch ble kidnappet som tiåring av Wolfgang Priklopil. Nå har hun flere stående tilbud fra flere internasjonale forlag og filmselskap. Foto: SCANPIX Vis mer

Mads Nygaard, som er direktør for utgivelse av bøker og magasiner i Avishuset Dagbladet tar saken med stor ro .

-  Vi er selvsagt også opptatt av å ta hensyn til hovedpersonen i fortellingen. Og at produktet får en form der hennes rolle som offer blir respektert. Men dette er et journalistisk arbeid som ikke minst er utført på bakgrunn av at hele saken har utviklet seg til et mediefenomen. Så lenge innholdet er seriøst og sannferdig, og ikke injurierende, ser jeg små muligheter for at den kan bli stoppet, sier Nygaard.

Natascha Kampusch har ennå ikke bestemt seg for om hun sjøl vil skrive bok om martyriet sitt. Hun har stående tilbud fra flere internasjonale forlag. Dessuten frister filmbransjen med store summer.

Hele Norges coronakart