Vil stoppe piratene med nettkutt

Frankrike vil «bevare kulturen».

(Dagbladet.no): De franske myndighetene går nå nye veier i kampen mot nettpiratene.

I et nytt antipirat-system som ble avduket sist fredag har myndighetene, nettilbyderne og rettighetshavere gått sammen om en løsning der nettbrukere får en advarsel om de laster ned ulovlige filer.

Om brukeren ignorerer denne advarselen, risikerer han eller hun å få stengt nettilgangen sin, melder Reuters.

- Vi risikerer å være vitner til en geniun ødeleggelse av kulturen, sa den franske presidenten Nicolas Sarkozy som en kommentar til samarbeidet - dette ble sagt som en støtteerklæring til tiltaket, for de som måtte lure.

- Internett må ikke bli et høyteknologisk Vill Vest, en lovløs sone der fredløse kan herje fritt med arbeider på artistenes bekostning, sa Sarkozy videre.

Ikke overraskende støtter platebransjen tiltaket. IFPI-sjef John Kennedy kaller det «det hittil viktigste initiativet i krigen mot piratkopiering.»

En uavhengig myndighet ledet av en dommer skal stå ansvarlig for utdelingen av elektroniske advarsler til nettbrukere med svin på skogen.

Ifølge Reuters innebærer avtalen imidlertid at også musikk- og filmindustrien må gjøre sitt ytterste for å gi nettpiratene et tilbud i form av mer innhold tilgjengelig for kjøp på nett - samt fjerning av kopibeskyttelse som vanskeliggjør avspilleing av innholdet for visse brukere.

Ikke overraskende møter avtaleinngåelsen kritikk av forbrukergrupper og andre politikere, som mener den er for restriktiv.

Forbrukergruppa UFC Que Choisir sier i en uttalelse at avtalen er «svært tøff og potensielt ødeleggende for frihet, anti-økonomisk og mot all digital historie» - og argumenterer for at det allerede eksisterer strenge straffer for piratvirksomhet.

VIL STOPPE PIRATENE: Frankrikes president Sarkozy truer med å ta fra nettpirater internettilgangen. Foto: ALFRED CHENG JIN / REUTERS / SCANPIX
VIL STOPPE PIRATENE: Frankrikes president Sarkozy truer med å ta fra nettpirater internettilgangen. Foto: ALFRED CHENG JIN / REUTERS / SCANPIX Vis mer