Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil stoppe terrorister med «Wii Fit»

Kan måle hvor nervøs du er.

EN DEL AV FLYPLASSJEKKEN: Snart kan du måtte tråkke på et «Wii Fit»-balansebrett før du skal gå ombord i et fly. Foto: REUTERS/MARIO ANZUONI/SCANPIX
EN DEL AV FLYPLASSJEKKEN: Snart kan du måtte tråkke på et «Wii Fit»-balansebrett før du skal gå ombord i et fly. Foto: REUTERS/MARIO ANZUONI/SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet.no): Det er ikke alle uønskede gjenstander som kan plukkes opp ved alminnelige flyplasskontroller, noe den siste tids snakk om «rompebomber» har vist.

Forskere må derfor stadig vekk pønske ut nye måter å luke ut potensielle terrorister fra passasjerlistene.

Det siste forsøket nå drar fokuset vekk fra scanning av sko og utluking av hårsakser, og over til hvor nervøse passasjerene blir når de utsettes for kontrollen.

Dette kan oppnås ved å måle naturlige fysiologiske signale som puls, øyebevegelser, kroppstemperatur, pusting og rykninger i kroppen.

- Det har vært gjennomført omfattende forskning som knytter dine fysiske reaksjoner til din mentale form, din følelsesmessige form, sier prosjektleder Robert Burns ved studiegruppen, som finansieres av Department of Homeland Security, til CNN.

Modifisert Wii-tilbehør
Takket være en rekke måleinstrumenter vil sikkerhetspersonalet på flyplasser og andre risikoutsatte steder kunne måle de fysiologiske signalene til personer, og ved å sammenstille disse resultatene vil de ifølge Burns få en indikasjon på om du har et ønske om å skade andre.

Et av instrumentene som tas i bruk, er en modifisert versjon av balansebrettet til dataspillet «Wii Fit».

Ved at passasjerene står på denne mens de blir servert spørsmål som «er dette september måned» og «planlegger du å detonere en bombe?» kan man se hvordan vekten fordeles mellom beina - og en slik rastløshet kan sammen med andre måleresultater ifølge forskerne avgjøre om personen skal undersøkes videre.

Unaturlig lite nervøs
Det er helt naturlig å bli nervøs under sikkerhetskontroller, så det er ikke bare økte signaler forskerne mener kan trigge en alarm.

- Vi kommer til å se etter en økning, men vi kommer også til å se etter en mangel på signaler, som like mye kan signalisere at det er noe man må finne ut av, sier Burns.

Prosjektet har møtt kritikk fra flere hold, blant annet hevdes det at nervøsitet neppe kan knyttes sammen med forsett, og at slike undersøkelser krenker privatlivets fred.

Etter planen skal systemet tas i bruk på forsøksbasis i løpet av 2011, og være i full bruk i løpet av fem år om alt går etter planen - og da vil passasjerer ifølge Burns slippe å ta av seg skoene samtidig som de kan ta med vannflaska si ombord.

I denne videoen fra CNN kan du selv se hvordan undersøkelsene pågår:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling