BLE MOBBET UT AV NRK: Nå har Bitte Vetvedt skrevet bok om sine opplevelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE MOBBET UT AV NRK: Nå har Bitte Vetvedt skrevet bok om sine opplevelser. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Vil straffe mobbing med fengsel

Journalist Bitte Vatvedt har skrevet bok om mobbing i arbeidslivet. Hun mener samfunnet må begynne å ta problemet på alvor.

(Dagbladet): - Jeg har ikke sovet en hel natt siden dette starta.

Bitte Vatvedt var journalist i NRK i over 30 år. Hun gikk rettens vei etter å ha følt seg mobbet og usaklig avskjediget. I 2006 fikk hun medhold, og vant 1,4 millioner kroner i erstatning.

Hun har nå skrevet bok om sitt møte med trakassering på arbeidsplassen.

100 000 nordmenn - Mobbing på arbeidsplassen er et stort samfunnsproblem, og det offentlige bør håndtere dette bedre. 100 000 nordmenn føler seg mobbet på jobb hvert år viser forskning, sier hun til Dagbladet.

Vatvedt er i dag arbeidsufør. Ifølge henne startet problemene i NRK da hun varslet om brudd på arbeidsmiljøloven i 2003.

- Det har vært forferdelig tøft å rippe opp i alt dette på nytt. Men da så mange kom til meg med liknende opplevelser forsto jeg at min historie ikke er unik - verken i NRK eller i arbeidslivet generelt. Og det er mønstre i måten ledelsen oppfører seg på, på tvers av bransjer og sektor. 

Etter å ha tatt opp det hun mente var ulovlige forhold på jobb følte dokumentaristen at ledelsen jobba for å presse henne ut av kringkastinga. Til slutt ble Vatvedt sagt opp.

Fengselstraff - Varslere behandles ikke på en god måte i arbeidslivet i dag. Erna Solberg nevnte mobbing i nyttårstalen sin, det har kongen også gjort. Jeg håper Erna gjør noe med det, sier Vatvedt. 

I boka, som lanseres fredag, tar hun blant annet til orde for å straffeforfølge dem som bryter loven og trakasserer.

- Det vil bidra til at tematikken tas mer alvorlig. Dersom du slår ned noen, kan du havne i fengsel, men psykisk vold behandles ikke på samme måte.

Etter at hun vant i retten har Vatvedt engasjert seg politisk og holdt foredrag om sine erfaringer fra NRK. Statskanalen har valgt å avstå fra å kommentere Vatvedts historie, både i boka hennes og overfor Dagbladet.

- Ikke bitter - Mange av de som plaget meg visste ikke hvem jeg var, så det var ikke en personlig affære. De gjorde bare jobben sin og det ledelseskulturen i NRK krevde av dem. Jeg støtte på en lederkultur som man ikke bare finner i NRK, men som jeg dessverre tror gjelder i altfor store deler av arbeidslivet, spesielt i offentlig sektor. 

- I større grad der enn i det private?

- Ja, jeg tror det. Det kosta NRK veldig mange penger å skulle bli kvitt meg. Det private ville kanskje håndtert dette annerledes fra begynnelsen av. Ledere som ligger i konflikt med sine ansatte kan ikke vare lenge i det private, der man teller kroner og øre i større grad enn i staten, sier Vatvedt.

De fleste av lederne som Vatvedt mener plaget henne er fremdeles i NRK. De navngis ikke i boka hennes. 

- Mange vil kanskje kalle boka di bitter?

- Nei, ikke bitter, men forbanna. Det vondeste med hele denne prosessen var at i så stor grad gikk utover familien min. Det ble en stor belastning for barna mine, ikke bare for meg. Jeg håper boka mi kan hjelpe andre som opplever noe av det samme. Jeg vil advare folk å varsle så lenge vi ikke beskyttes bedre. I dag er det altfor store personlige omkostninger å varsle, avslutter hun.

Oslo 20150304 :  Bitte Vetvedt har skrevet bok om hvordan hun ble mobba ut av NRK .   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo 20150304 : Bitte Vetvedt har skrevet bok om hvordan hun ble mobba ut av NRK . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer