De ansvarlige redaktørene i VG og Dagbladet krever at Stortinget iverksetter tiltak som kan begrense NRKs handlingsrom på nett. Helge Andre Njåstad (Frp) mener også dette bør gjøres. FOTO: NTB Scanpix
De ansvarlige redaktørene i VG og Dagbladet krever at Stortinget iverksetter tiltak som kan begrense NRKs handlingsrom på nett. Helge Andre Njåstad (Frp) mener også dette bør gjøres. FOTO: NTB ScanpixVis mer

NRKs posisjon på nett

Vil strupe NRK

Frp mener NRKs størrelse på nett må begrenses, etter at nrk.no går kraftig fram, mens resten av bransjen går tibake.

(Dagbladet): - NRK har en kunstig stor og dominerende plass, siden de ikke trenger å forholde seg til markedet, konkurransesituasjonen og et strammere økonomisk handlingsrom på samme måte som alle andre medietilbydere, sier Helge Andre Njåstad (Frp), leder av kommunalkommiteen på Stortinget.

Han mener NRK nå må få mindre handlingsrom på nett.

Bakgrunnen er at den samlede avislesningen på digitale plattformer går tilbake, for første gang på mange år. Men samtidig går NRK kraftig fram, og blir det nest største nyhetsnettstedet på nett. Det kommer fram i lesertallundersøkelsen som Mediebedriftenes Landsforening (MBL) la fram 28. september. Undersøkelsen er utført av Kantar TNS.

KUNSTIG STOR: Helge Andre Njåstad mener NRKs posisjon på nett bør reduseres. FOTO: NTB Scanpix
KUNSTIG STOR: Helge Andre Njåstad mener NRKs posisjon på nett bør reduseres. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Redaktørene Gard Steiro i VG og John Arne Markussen i Dagbladet uttalte til Klassekampen fredag at NRK bidrar til å svekke andre mediehus på nett. De krever at Stortinget iverksetter tiltak som kan begrense NRKs handlingsrom på nett.

Njåstad mener også at dette bør gjøres.

- NRKs altoppslukende appetitt

- Det finnes en rekke politiske løsninger som kan begrense NRKs altoppslukende appetitt. Spørsmålet er imidlertid om det finnes noen politisk vilje hos de andre partiene. Men den beste og enkleste løsningen vil være å redusere NRKs inntekter vesentlig, sier Njåstad.

Han legger til at det er vanskelig for ham å vurdere om NRK svekker andre mediehus.

- Men at vi ser en form for konkurransevridning i mediemarkedet, er rimelig åpenbart, sier han.

Tirsdag sa også TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Dagens Næringsliv at TV 2 sliter med å få tak i vikarer fordi NRK betaler mer.

Da Stortinget behandlet NRK-plakaten i vår, gikk alle partier inn for at den skulle inneholde en paragraf som sier at: «NRK skal ha et selvstendig ansvar for å bidra til det norske mediemangfoldet».

Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson i Krf, vil se hva NRK gjør for å følge opp dette, før man ser nærmere på om NRKs handlingsrom på nett bør begrenses eller ikke.

VIL SE: Geir Jørgen Bekkevold i Krf vil se hva NRK gjør for å sørge for mediemangfold. FOTO: NTB Scanpix
VIL SE: Geir Jørgen Bekkevold i Krf vil se hva NRK gjør for å sørge for mediemangfold. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- NRK må ta ansvar

- Det at NRK har fått et ansvar for å sørge for mediemangfold, betyr kanskje at de må legge litt om på hvordan de publiserer ting på nett, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsperson for KrF.

- Nå må NRK vise at de tar det ansvaret. Så får vi komme tilbake til det, legger han til.

Bekkevold sier han forstår mediehusenes bekymring.

- Mediebedriftenes landsforbund har også vært tydelige på dette. Jeg har forståelse for at det er en bekymring at NRK, som ikke har betalingsmurer på nett, har et fortrinn. Andre aviser må ha betalingsmurer for å tjene penger, sier han.

- Bør ses på igjen

Kårstein Løvaas, kulturpolitisk talsperson i Høyre, mener også det er for tidlig å si om NRKs handlingsom på nett bør snevres inn.

- Vi har tidligere, i forrige regjeringserklæring, sagt at NRK med sin robuste økonomi, ikke må ødelegge for andre mediers utvikling. Men det er viktig å løfte denne debatten igjen, sier han.

I en rapport i 2015 utarbeidet av Norges Handelshøyskole ble det konkludert med at NRKs nyhetstilbud på nett, ikke utgjorde noen trussel mot regionale og lokale mediehus. Løvaas mener man bør se på dette igjen.

- Endringer i mediebransjen skjer fort. NRKs størrelse på nett er naturlig å diskutere når mediemangfoldsutvalgets rapport kommer som en sak til Stortinget, sier Løvaas.

- Sunt med konkurranse

Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er derimot helt uenig i at NRKs nettsatsing bør reduseres.

MOT REDUKSJON: Arild Grande er uenig i at NRK bidrar til å svekke andre medier. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOT REDUKSJON: Arild Grande er uenig i at NRK bidrar til å svekke andre medier. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- NRK er med på å utfylle mediemangfoldet. Det er sunt med konkurranse, og det må også andre medieledere tåle, sier Grande.

Han legger også til at NRK-plakaten sier at NRK skal bidra til mediemangfoldet i Norge.

- Vi anser det ikke som et politisk ansvar å styre på arenaer som er underlagt et redaktøransvar. Men NRK bør bli flinkere til å bidra til et mediemangfold i framtida. Der har NRK gjort noe, men ikke nok. NRK bør bidra til at andre aktører lykkes bedre, for eksempel ved deling av det som skapes i større grad, eller at NRKs arkiver bør tilgjengeliggjøres, sier han.

I lesertallsundersøkelsen står det ikke hva som er årsakene til at NRK går fram på nett, om det er nyhetssaker, en «Skam»-effekt eller annet.