Vil styrke NRK på nettet

Hans-Tore Bjerkaas er ny kringkastingssjef

(Dagbladet.no): Styret i NRK har akkurat utnevnt sjef for NRK Troms Hans-Tore Bjerkaas til jobben som ny NRK-sjef.

Dagens styremøte i NRK startet klokka 12.30, og allerede en time senere var avgjørelsen klar.

Vil styrke på nettet

Bjerkaas har en tøff jobb i vente, men går utfordringene i møte med glede.

- Da jeg ble spurt om å være med i vurderingen så sa jeg ja fordi det er en faglig utfordring. Jeg er jo en intern NRK-kandidat og går ut fra at styret har valgt meg fordi de vil ha fokus på innhold og innholdsutvikling. Jeg er verken teknolog eller økonom, så det er vel en prioritering av det redaksjonelle arbeidet som gjorde at jeg ble valgt, sier Bjerkaas til NRK.

Om hva han først vil ta tak i når han tiltrer i stillingen, vil han ikke gå i detaljer om. Noen tanker har han imidlertid gjort:

- NRK går bra, men vi står overfor mange utfordringer. Spesielt på nettet har vi en jobb å gjøre, sier han.

Lang NRK-erfaring

Journalistkarrieren til Bjerkaas begynte i NRK, der han blant annet var programleder for ungdomsprogrammet «Halvsju».

Senere var han med på oppstarten til TV 2, før han returnerte til NRK. Der har han vært redaksjonssjef, distriktsjef, fjernsynsdirektør og stedfortredende kringkastingssjef.

Fra 1997 til 2000 var Bjerkaas ifølge NRK.no med på å snu en nedadgående trend og styrke publikums oppslutning om NRK1.

I årene 2000 til 2003 ledet han arbeidet med etableringen av NRKs kringkasterdivisjon, der han også fungerte som direktør. Fra 2003 utover har han ledet NRK Troms og Finnmark.

Bjerkaas tiltrer stillingen som kringkastningsjef den 19. mars.

Er i Tromsø

I forkant av styremøtet opplyste  E24 at kun én av de to aktuelle kandidatene, Einar Hålien, er i Oslo i dag.

Ifølge en pressemelding fra NRK skal styreleder Hallvard Bakke informere media på en pressekonferanse på Store studio Marienlyst kl. 15.30. På samme tid skal Hans-Tore Bjerkaas delta på en parallell pressekonferanse i Tromsø hos NRK Troms og Finnmark.


To favoritter i forkant

Mange navn har vært nevnt som aktuelle for stillingen, men to kandidater sto som heteste kandidatene i prosessen med å finne en arvtager til John G. Bernander. I tillegg til Bjerkaas var ansvarlig redaktør for Bergens Tidende Einar Hålien spesielt nevnt.

At to erfarne mediefolk toppet favorittlista i forkant av styremøtet gjenspeilet NRKs ønske om å bevege seg vekk fra tradisjonen om at kringkastingssjefen først og fremst skal ha bred politisk erfaring.

- Alle vedtak i styret gjøres med vanlig flertall. Vi er ni stykker og må ha fem stemmer for å få flertall, sa styreleder Hallvard Bakke til Bt.no før styremøtet.


Dagbladet.no kommer tilbake med mer
.

<B>VAR AKTUELL: Ansvarlig redaktør for Bergens Tidende Einar Hålien.
NY NRK-SJEF: Sjef for NRK Troms Hans-Tore Bjerkaas.