Vil ta Oslo-Filharmonien til verdenstoppen

Møt den nye sjefdirigenten med de skyhøye ambisjonene.

NUMMER 1:  Bak Vasily Petrenkos ungdommelige framtoning skjuler det seg et sett ambisjoner og dirigentegenskaper som har gjort ham til en av de raskest stigende stjernene på den internasjonale dirigenthimmelen. Fra 2013 overtar han som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien. Foto: IMG/Mark McNulty
NUMMER 1: Bak Vasily Petrenkos ungdommelige framtoning skjuler det seg et sett ambisjoner og dirigentegenskaper som har gjort ham til en av de raskest stigende stjernene på den internasjonale dirigenthimmelen. Fra 2013 overtar han som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien. Foto: IMG/Mark McNultyVis mer

I går ble det klart at russiske Vasily Petrenko (34) overtar som sjefdirgent for Oslo-Filharmonien fra høstsesongen 2013.

I morgen kommer han til Oslo, og lørdag klokka 14 inviterer Oslo-Filharmonien til gratis ekstrakonsert i Oslo Konserthus med sin nye maestro.

 På telefon traff Dagbladet en sprudlende russer med Liverpool-aksent og skyhøye ambisjoner, her er samtalen:

- Vasily Petrenko, gratulerer med utnevnelsen. Hva fikk deg til å takke ja da tilbudet fra Oslo-Filharmonien dukket opp?

- Flere ting. Jeg har bare gjestedirigert orkesteret en gang, men følte at vi umiddelbart fikk en veldig bra kjemi. Videre ser jeg et svært potensial i orkesteret, både musikalsk og mentalt, og det er en glede å komme inn i en organisasjon som vil opp og fram.

- Et utgangspunkt som kan minne om det du fikk da du overtok Royal Liverpool Philharmonic Orchestra i 2006?  

 - Ja. Det var og er et flott orkester, men jeg vet hvordan det skal bli enda bedre. Foreløpig har jeg kontrakt med dem fram til 2015, så fra høsten 2013 blir det å doble. Det skal gå greit, for både meg og familien blir det faktisk litt mindre hektisk når jeg kan konsentrere meg om orkestrene i to store byer som Ryanair flyr på to ganger hver dag.

- Har du hatt tid til å definere ambisjonene dine for Oslo-Filharmonien og eventuelt legge noen planer?

- Ambisjonen min er enkel: Å alltid være nummer 1. Jeg kommer fra en skole der nummer 2 er en taper, målet mittt er alltid å gjøre orkestrene mine til verdens beste. Når det gjelder planer, har vi snakket løselig om noen ideer for 2013/14-sesongen, men vi skal for alvor ta fatt på den jobben seinere i år.

- Skal du turnere med Oslo-Filharmonien?

- Ja, vi skal ut på to turneer før jeg tiltrer. Allerede i år blir det Berlin, Wien, Paris og noen andre europeiske byer i november/desember. I 2012 blir det nok en runde, da muligens til USA og/eller England.

 - Skal du spille inn plater med orkesteret?

 - Vi har et par prosjekter på gang, med og uten store solister. Siden de ikke er bekreftet, får du ikke vite mer om dem nå, men jeg har god kontakt med alle de store plateselskapene for tida, så jeg tror det skal bli mulig å få til ting.

- Har du noen spesiell komponist i tankene for den første sesongen din i Oslo?

- La meg først si at jeg ikke er en typisk russisk dirigent som bare gjør russisk musikk! Jeg har alltid villet spille mye forskjellig, og i 2013 er det tre store komponistjubileer, for Richard Wagner (200 år), Giuseppe Verdi (200 år) og Benjamin Britten (100 år). Det er også 100 år siden Djagilev og Stravinskijs «Ildfuglen», men i utgangspunktet skal vi bevege oss i hele rommet mellom Haydn og uroppføringer.

 NY SJEF:  Vasily Petrenko. Foto: IMG/Mark McNulty
NY SJEF: Vasily Petrenko. Foto: IMG/Mark McNulty Vis mer

Jeg mener at det er viktig å ha et velbalansert repertoar og spille musikken fra  mange ulike stilepoker. Og vi må spille interessante stykker, ikke bare de populære. Spiser du bare søtsaker hele tida, blir du kvalm ganske fort.

- Over hele verden sukkes det over at klassisk musikk later til å trekke først og fremst et eldre konsertpublikum. Kjenner du problemet fra Liverpool?

- Jeg er stolt over at vi i Liverpool har økt publikumsoppslutningen om orkesteret  med 40 prosent i løpet av de fire siste åra. De siste to åra har jeg knapt sett et eneste ledig sete i konsertsalen, og en stor del av publikumsøkningen består av yngre mennesker. Vi gjør en del familiekonserter, og vi har et stort program for studenter og elever, som får kjøpe billige billetter. Her tilbyr vi også noen crossover-konserter der orkesteret samarbeider med pop- og rockartister. Å få så mange yngre folk som mulig inn i konsertsalen, er ett av mine langsiktige hovedmål.

- Litt om din personlige musikksmak? Har du hjerte for andre musikktyper enn klassisk?

- Det blir naturligvis mye klassisk, jeg har det så travelt at jeg omtrent aldri rekker å høre noe annet! For å være ærlig, så er jeg ganske uvitende om moderne popmusikk, men hovedoppfatningen min er at det finnes god musikk og dårlig musikk, i alle sjangrer.  Innen alle musikkstiler jobber det masse glimrende musikere, og i Liverpool møter du en hel haug av dem!

- Du sies å være fotballfan? Det klinger også liverpool?sk?

- Jeg spiller fotball med orkesteret hver uke, og går nå og da på kampene til både Everton og Liverpool FC. Men for å si som sant er, så er laget mitt Zenit St. Petersburg, det er jo derfra jeg kommer.

- Andre ting du liker å gjøre?

- Jeg er en ivrig fisker og friluftsmann, og gleder meg til mulighetene for å fiske i Norge. Jeg jogger og svømmer, men det blir nok aller mest klassisk musikk.

- Helt til slutt: Oslo-Filharmonien er for mange nordmenn fortsatt Mariss Jansons? gamle orkester. Betyr det noe for deg?

- Jeg var på masterclass med Mariss ved konservatoriet i St. Petersburg, mest for å observere ham. Jeg gikk ofte på konsertene hans også, men dette var på slutten av 90-tallet, så jeg tviler sant å si på om han husker meg.

Men Mariss har vært en stor påvirkningskraft, jeg mener at han er en av de største dirigentene til alle tider. Han utrettet store ting med Oslo-Filharmonien, og det er en ære å få komme etter ham her, selv såpass lenge etter.

- Mange i Oslo håper nok på at du skal ta med deg orkesteret på en liknende oppoverspiral som det Mariss Jansons gjorde?

- Vel, tida vil vise hvordan det går. For å være ærlig, tror jeg at mine ambisjoner er enda mer omfattende enn Mariss?. Jeg har vært ganske perfeksjonistisk av meg hele livet, så det blir en utfordring for alle.