Vil ta pause

Bertine Zetlitz er blitt popdronning og allemannseie med 215 000 solgte plater. Nå vurderer hun å «gjøre en Eminem» altså å trekke seg tilbake, og skrive for andre.

-  Dette yrket blir ganske avmystifisert etter hvert. Det er ikke noe glamorøst popstjerneliv, akkurat. Så tanken om å trekke seg tilbake er ikke så fjern, må jeg innrømme, sier Bertine Zetlitz til Dagbladet.

Fornøyd

Det var vel ikke helt dette vi hadde ventet. Hennes siste plate «Rollerskating», som hun ga ut i fjor høst, har solgt 95 000 eksemplarer. Det plasserer henne helt i toppen blant de mestselgende artistene i Norge. Det er vel bare Odd Nordstoga og Bjørn Eidsvåg som kan måle seg salgsmessig. Og når det gjelder hvem som har popstjernekred, så er det vel ingen tvil om hvem som er den største. Vi hadde forberedt spørsmål om lansering i utlandet, men fikk noe helt annet i retur.

-  Den undergrunnslanseringen som jeg ville ha måttet sette i gang, krever så utrolig mye og gir så lite tilbake. Også har jeg solgt så mye her hjemme. Jeg er egentlig fornøyd, jeg, sier Zetlitz.

Er Bertine blitt mett, altså? Hun er blitt 30 år, og har gjort det omtrent så godt som en artist i hennes sjanger kan dagdrømme om i bandbussen på vei rundt på dunkle konsertarenaer i Norges land. Men selv popdronninger må gjøre jobben, og det er kanskje den til tider trauste tilværelsen som omreisende artist som gjør tanken om å trekke seg tilbake så forlokkende. Selv har hun denne sommeren turnert på en rekke «Off-Broadway-festivaler», som hun kaller det.

-  Ferjeturen ut til Trænafestivalen sammen med hele hiphopgjengen til Cast i høy sjø var ikke så veldig glamorøst, sier hun og ler før hun skynder seg og legger til:

-  Men ikke noe stygt sagt om Trænafestivalen, altså.

Donerer øynene

 FORNØYD, SÅ LANGT:  Bertine Zetlitz kan godt tenke seg å roe det ned litt nå. Hun er fornøyd med å ha solgt så mye her hjemme. -  Kanskje vi begynner å lage noe til høsten, men det kommer i alle fall ikke noen ny plate på denne siden av nyttår, sier hun. Foto: John T. Pedersen
FORNØYD, SÅ LANGT: Bertine Zetlitz kan godt tenke seg å roe det ned litt nå. Hun er fornøyd med å ha solgt så mye her hjemme. - Kanskje vi begynner å lage noe til høsten, men det kommer i alle fall ikke noen ny plate på denne siden av nyttår, sier hun. Foto: John T. Pedersen Vis mer

I går spilte hun for midlertidige og faste øyboere på Føling i Fjæra-festivalen på Hankø utenfor Fredrikstad. Vi rusler bort til konsertarenaen og på veien bemerker Zetlitz:

-  Dette er vel den eneste festivalen hvor man spiller tennis på festivalområdet. Og ja, hun er venn med Mette-Marit, men nei, hun har ikke så lyst til å prate om private ting. Og gårsdagens konsert var ikke noen vennetjeneste, hun har bare hilst på Harald Zwart én gang og hilst på Ari Behn et par ganger mer. Er det den pågående tabloidpressen som gjør at hun vurderer å trekke seg tilbake?

-  Jeg synes det er helt fint å stille opp for pressen. Og det er ikke så ille heller, folk er veldig hyggelige. Men når det blir om Mette-Marit og sånn, så bare melder jeg meg ut. Jeg blir ikke sint, men det angår meg liksom ikke, forklarer hun.

Skriver hele tida

Men for all del - Bertine Zetlitz legger ikke synthen på hylla med det aller første. Hun skriver fortsatt sanger hele tida, og vil gjerne samarbeide enda en gang med Fred Ball - den London-baserte Fredrikstad-gutten som produserte hennes siste plate. Men når den neste plata materialiserer seg, vet hun ikke.

-  Vi får se. Kanskje vi begynner å lage noe til høsten, men det kommer i alle fall ikke noen ny plate på denne siden av nyttår. Og hvis ikke sangene blir noe bra, så gir jeg dem kanskje ikke ut, sier Zetlitz.

-  Men hva skal du gjøre hvis du ikke skal gi ut plater?-  Jeg kan jo fortsatt skrive sanger, men er ikke lenger så oppsatt på å gi ut egne album. Jeg kan jo skriver låter for andre, jeg - hvem som helst, svarer Zetlitz.

-  Jeg snakket med Per Sundnes, og han sa at han gjerne vil ha øynene dine på et framtidig norsk pop- og rockmuseum?-  Å? Ja, de har på en måte blitt varemerket mitt. Jeg donerer gjerne dem hvis det skulle være ønsket. Men jeg håper det ikke blir med det første, da, avslutter hun.