FØLELSER:  Teatersjef Ellen Horn og Ketil Bjørnstad mener kunst og teater er viktig for mennesker i sorg. Kunsten gir utløp for følelser mener de to, som i høst er aktuelle med forestillingen "Undset". Horn har hovedrollen med fornavn Sigrid, og Bjørnstad akkompagnerer med pianospill. 

Foto: Berit Roald / Scanpix
FØLELSER: Teatersjef Ellen Horn og Ketil Bjørnstad mener kunst og teater er viktig for mennesker i sorg. Kunsten gir utløp for følelser mener de to, som i høst er aktuelle med forestillingen "Undset". Horn har hovedrollen med fornavn Sigrid, og Bjørnstad akkompagnerer med pianospill. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Vil ta publikum i hånda

Riksteatret mener teatret er et fint sted å være i sorgen.

(Dagbladet): Om få dager sparkes sesongen i gang for Riksteatret. Etter hendelsene den 22. juli settes det meste i et nytt lys, og dramatiske hendelser er stikkord for høsten til Riksteatret.

Noe av det som står på programmet, er justismordet på Fritz Moen, den kreftsyke tiåringen Oscar og en sliten og trist Sigrid Undset.

Jenteprosjekt - Har dere konkrete planer om en oppsetning i etterkant av 22. juli?

- Vi skal prøve å jobbe mot ungdom, vi føler at vi skylder dem det. Vi vil ta folk i hånda. I tillegg har vi «Jenteprosjektet» fram mot 2013, som ser på kvinners stemmerett. Det er veldig tidlig å snakke om det prosjektet ennå, men det vil handle om demokrati og vil skrives etter den 22. juli, sier Horn.

Prosjektet utarbeides av regissør Kjersti Horn og sosiolog Hannah Hellseth.

Men først skal Horn og Riksteatret ta publikum i hånda. Teatersjefen vil selv stille seg til disposisjon for samtale etter forestillingen «Undset», hvor hun har hovedrollen. «Oscar og den rosa damen» er et samarbeidsprosjekt med Kreftforeningen, og en spesialsykepleier vil reise med teatret for å snakke med publikum i etterkant av det de har sett.

- Teatrets store kvalitet er nærvær mellom mennesker. Vi har ikke så mange ord igjen, men er fulle av følelser. Det er viktig å få utløpt for de, enten det er å gråte eller le, sier Horn.

Det mener også musiker Ketil Bjørnstad, som akkompagnerer «Undset» med pianospill.

- Kunsten er velsignet med at den gir trøst selv om bildene kan være opprivende. Mye av kunsten er skapt som et resultat av sorg, lidelse og tap. Dødens nærvær kan hjelpe, sier Bjørnstad.

Sorgbearbeidelse Forstillingen «Natta, mamma» setter selvmord på dagsorden.

Wenche Medbøe skal spille en ti år gammel gutt, som lider av kreft i «Oscar og den rosa damen». Hun lot seg sterkt berøre av 22. juli. Hun har også tidligere kjent sorgen på kroppen, da hennes søster og skuespiller Katja Medbøe tok sitt eget liv i 1996.

- Teater har som funksjon å åpne opp for det sårbare hos folk. Når vi er åpne, blir vi berørt. Selvmord er tabubelagt. Det setter i gang et virvar av følelser. Jeg brukte psykodrama for å bearbeide følelsene når Katja døde. Jeg byttet rolle med søsteren min for å kjenne på følelsene hun hadde, i tillegg til egen skyldfølelse og sinnet mitt, sier Medbøe.

SPILLER 10 ÅR:  Skuespiller Wenche Medbøe har gått av med pensjon, men spiller en kreftsyk tiåring i forestillingen " Oscar og den rosa damen". Selv har hun kjent sorg og død på kroppen da søsteren tok sitt eget liv.Teater var viktig for henne for å bearbeide de vonde følelsene. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
SPILLER 10 ÅR: Skuespiller Wenche Medbøe har gått av med pensjon, men spiller en kreftsyk tiåring i forestillingen " Oscar og den rosa damen". Selv har hun kjent sorg og død på kroppen da søsteren tok sitt eget liv.Teater var viktig for henne for å bearbeide de vonde følelsene. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer