Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil tenne en gnist

SKOPJE (Dagbladet): - Vi vil forsøke å gjøre det til en annerledes dag for mennesker som opplever at alle dager er like, sier Unni Wilhelmsen. I dag går hun på scenen med det makedonsk-albanske bandet Shendia - gnist på norsk - i Radusa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningene i Radusa like ved grensa til Kosovo kom over fjellene i snøslaps og søle. Leiren var symbolet på elendigheten kosovoalbanerne opplevde. Nå har Kirkens Nødhjelp ryddet opp og Radusa-leiren, inne i en vakker dal, er blitt en mønsterleir etter makedonsk standard.

I dag går Unni Wilhelmsen på scenen der med sin kassegitar.

- Det er det modigste jeg har gjort. Jeg ønsker å formidle for flyktningene at de har støtte fra norske artister og det norske folk, sier hun.

Konflikter

Programmet for dagen er hastig satt sammen. Kvinnene i leiren har tatt grep og står bak mesteparten av organiseringen. Foruten konserten blir det dans og spill med barna.

Arbeidet har ikke vært uten konflikter. Først ønsket Kirkens Nødhjelps lokale partnere å hyre inn en makedonsk gruppe. De ville synge makedonske folkesanger for flyktningene.

Dette sa kvinnegruppa i leiren tvert nei til. Makedonske folkesanger er identiske med de sangene serbiske soldater og politifolk morer seg med å synge mens den etniske rensingen i Kosovo pågår.

Varme

Unni er litt nervøs for konserten.

- Jeg vet hva jeg er god for, men jeg vet ikke om jeg klarer å få fram den varmen folk i Norge har vist kosovoalbanerne.

Det bor omkring 900 flyktninger i Radusa - en liten leir etter forholdene.

- Omtrent som et fullt Rockefeller, fleiper Unni Wilhelmsen.

FLYKTNINGEKONSERT: Agim og Florin fra gruppa Schendia spille på samme scene som Unni Wilhelmsen i kveldens konsert. Ole Edvard Reitan (i midten) er med som bakkemannskap.