Vil til Cannes

Bent Hamers «En dag til i solen» og Unni Straumes «Thranes metode» er årets norske Cannes-håp. Begge regissørene har vært representert på festivalen tidligere og vil forsøke å komme med i år også.

Hamers film fikk jevnt over svært gode kritikker ved premieren forrige fredag. Produsent Finn Gjerdrum har ikke lagt skjul på at at Cannes-deltakelse er et eaktuelt mål.

Neppe noe urealistisk mål heller: Hamers debutfilm «Eggs» ble plukket ut til Cannes-programmet Quinzaine des realisateurs i 1995 og kom hjem med diplom og hederlig omtale.

God likevel

Også Unni Straume kom gjennom nåløyet i Cannes med sin langfilmdebut «Drømspel». Hun deltok i programmet Un certain regard i 1994, året før det igjen var hun i Cannes med kortfilmen «Avsporing».

Hennes nye film «Thranes metode» har premiere 3. april, godt tilpasset en internatsjonal lansering under Cannes-festivalen som går av stabelen fra 13.-24 mai i år.

-Ja, vi vil forsøke og Cannes-juryen er svært interessert i å få se filmen. Men det er hundrevis av andre som gjerne vil bli valgt ut og filmen er god - selv om den ikke blir uttatt til Cannes, sier Thomas Robsahm, som har produsert «Thranes metode».

Trangt nåløye

I fjor var første gang Norge hadde to spillefilmer med på samme festival, da både «Insomina» og «Budbringeren» deltok.

Det er svært vanskelig å få med en film i Cannes, men det hjelper å ha passert nåløyet én gang:

-Da følger juryene med på hva regissøren foretar seg. De sørger for å få sett de neste filmene, men de må selvsagt være gode for å bli plukket ur, sier Stine Oppegaard i Norsk Filminstitutt.