Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil tjene seg rike på bokhandleren

Damm har verdensrettighetene til Rais\' kommende bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forlaget sikret seg rettighetene til Shah Muhammed Rais\' egen beretning om Åsne Seierstads opphold i Kabul uten å ha lest en side.

Nå har de også sikret seg verdensrettighetene til Rais\' bøker.

- Det har vært vist stor interesse fra England, USA, Tyskland og flere land, sier forlagssjef i Damm, Tom Dahl, til Dagbladet.no.

- Dere regner med at dette blir innbringende?

- Det gjenstår å se, men vi har indikasjoner på at mange vil lese bøkene, fortsetter han.

Tviler på utenlandssalg

- Dette bokprosjektet er risikabelt, sier Eirin Hagen som er utenlandsagent for blant annet Samlaget og Schibsted.

- Hvorfor det, når Åsne Seierstads bok kjøpes over hele verden?

OPTIMISTISKE: Tom Harald Jenssen (til venstre) er administrerende direktør i Damm og dermed Shah Muhammed Rais\' forlegger. Her også sammen med utviklingsredaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid, der Rais begynte som spaltist. Foto: SCANPIX
OPTIMISTISKE: Tom Harald Jenssen (til venstre) er administrerende direktør i Damm og dermed Shah Muhammed Rais\' forlegger. Her også sammen med utviklingsredaktør Dag Herbjørnsrud i Ny Tid, der Rais begynte som spaltist. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg vet ikke hva nytt han kan komme med, utover det man kan tenke seg og som man har kunnet lese i diverse intervjuer. Trolig får ikke Rais\' bok de samme kjøperne som Åsnes bok.

- Men utenlandske forlag har vist interesse?

- Ja, mange forleggere som har fulgt suksessen til Åsne Seierstad vil nok signalisere interesse, men det er noe annet å kjøpe rettighetene. Jeg har vært nok på bokmesser til å se at et hett navn ikke nødvendigvis gir gode bøker.

Hun mener «avsløringsbøker» av denne typen ikke blir storselgere fordi de mest pikante detaljene uansett kommer i avisene. Dermed føler leserne at de har lest boka når avisene har brakt det som måtte være nytt i saken, mener Hagen.

Vil til Frankfurt

Rais er straks i havn med den første av de to utgivelsene, som er en liten bok med et eventyr om en kvinnelig journalist, Rais selv og to troll.

Den andre boka, som handler om familien Rais\' liv i Afghanistan, ventes på markedet neste høst. Den inneholder tre kapitler om Åsne Seierstad og har arbeidstittelen «Jeg er bokhandleren fra Kabul».

Forlaget vil ikke fortelle hva de ga for rettighetene til bøkene, men det skal være snakk om store summer. Dahl framholder imidlertid at de fulgte «standardavtaler» og at det samme vil gjelde et eventuelt utenlandssalg.

Forleggeren håper Rais får turistvisum slik at han kan delta under forlagets presentasjon av høstlista i august.

- Dessuten blir det sannsynligvis en viktig sak på bokmessa i Frankfurt i oktober, sier Tom Dahl.

 • Les Dagbladet.no/litteratur

  Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

  Meld deg på:

  litteraturavisa kulturavisa
  Navn:
  E-post:
RISIKABELT: Utenlandsagent Eirin Hagen tviler på om det er nok interesse for afghansk kultur sett innenfra til at folk vil kjøpe Rais\' bøker.