Vil tvangsinnføre nynorsk

Ellers blir det moms. Hva mener du?

(Dagbladet.no): - Det bør innføres språklig ytringsfrihet i norske aviser.

De avisene som nekter journalistene å skrive nynorsk bør ikke lenger få momsfritak eller pressestøtte, sier Sylfest Lomheim, direktør i Språkrådet.

Sammen med Frank Aarebrot gjør Lomheim felles front for å få Stortinget til å tvinge aviser som Aftenposten, VG, Dagbladet, Bergensavisen og andre norske aviser til å bruke begge målformer.

Forbudt

- Det er forbudt å diskriminere med hensyn til kjønn og seksuell legning i Norge. Men staten godtar at journalister som helst vil skrive nynorsk, blir diskriminert. De får rett og slett ikke bruke språket sitt, sier professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot.

- Staten har midler til å tvinge avisene, legger Lomheim til.

Godtar blindt

Det som forundrer de to mest er at journalistene godtar denne utviklingen.

- Den yrkesgruppen som vanligvis står opp mot det meste, våger ikke å ta målkampen mot de mektige avisene, sier Aarebrot.

Det er den 192 sider lange språkpolitikkinnstillingen fra Språkrådet, som var ferdig før helgen, som er foranledningen til at Aarebrot og Lomheim nå gjør felles front gjennom Bergens Tidende.

Aarebrot mener meldingen er for vag:

- De har rett og slett ikke mot til å sette makt bak kravene. For det er jo sprøtt i 2005 at norske journalister ikke skal få velge hvilket språk de vil skrive på. Debatten må komme nå, sier han.

VIL HA YTRINGSFRIHET:</B> Sylfest Lomheim
VIL HA YTRINGSFRIHET:</B> Frank Aarebrot