SUKSESSROMAN:Den britiskE forfatteren Chris Cleave har skrevet suksessromanen «Little Bee», som snart skal filmatiseres med Nicole Kidman i hovedrollen.

Foto: Håkon Eikesdal
Tlf:  47 926 07 916
SUKSESSROMAN:Den britiskE forfatteren Chris Cleave har skrevet suksessromanen «Little Bee», som snart skal filmatiseres med Nicole Kidman i hovedrollen. Foto: Håkon Eikesdal Tlf: 47 926 07 916Vis mer

Vil underholde med nitrist asylsøkerskjebne

Nå blir bestselgeren «Little Bee» hollywoodfilm.

||| - Noe av det jeg lærte da jeg gjorde research til denne boka, var at menneskers kapasitet til å være ondskapsfulle er grenseløs. Det var grusomt å oppdage hvor sadistiske folk kan være, sier Chris Cleave.

Den britiske forfatteren er på norgesbesøk for å snakke om «Little Bee», sin andre bok og sin andre internasjonale bestselger. I likhet med den første, «Kjære Osama», skal også denne filmatiseres. Denne gangen med Nicole Kidman i en av hovedrollene.

Nitrist skjebne «Kjære Osama» handlet om et terrorangrep mot London. I «Little Bee» tar Cleave for seg den nitriste skjebnen til den 16 år gamle nigerianske asylsøkeren Little Bee. Men boka inneholder også mye humor. Hans fremste mål er å underholde, hevder han.

- Min greie er å finne en virkelig historie og gjøre den underholdende. De fleste mennesker er gode, men de er slitne på slutten av dagen. De vil underholdes. Derfor vil jeg gjøre virkeligheten like underholdende som reality-TV, sier han.

«En av de bestselgerne som fortjener å være bestselgere,» skrev Dagbladets anmelder om boka da den kom ut. Historien om Little Bee, som rømmer til Storbritannia etter at hele landsbyen hennes har blitt slaktet ned, er ikke sann. Men den er inspirert av historiene Cleave fikk høre da han jobbet på et interneringssenter for flyktninger som 22-åring. Et slikt senter er det Little Bee ender opp på, i påvendte av å bli sendt tilbake. Forfatteren er ikke nådig mot britisk asylpolitikk.

- Det som skjer nå, er Holocaust, bare distribuert over hele verden. Like før andre verdenskrig kom det mange flyktninger som USA og Storbritannia nektet å ta imot. De endte i dødsleirer i Tyskland. Det er ikke noe moralsk annerledes i å sende hjem flyktninger i dag. Vi gjorde en feil da, og nå gjør vi den igjen, mener han.

- Kan gjøre verden bedre Cleave mener vi står i fare for å glemme hvor heldige vi er, og dermed står i fare for å miste alt vi har bygget opp.

- Du mener vi burde tatt imot flere flyktninger?
- Ja, jeg vet det høres dumt og umoderne ut, men vi kan gjøre verden bedre. Hvis vi var mer stolte av hva vi har bygget opp, ville vi vært mer ivrige etter å dele det med andre, mener han.

- Jeg mener ikke at vi er onde mennesker, jeg synes vi er utrolige. Se på hva vi har bygget opp! Jeg kan gå en mil i hver retning utenfor her, og ha veldig uflaks dersom noen skulle finne på å myrde meg. I store deler av verden kan de ikke si det samme. Og det synes jeg vi burde gjøre noe med.

Han forteller om en av historiene som inspirerte ham til å skrive boka. En angolsk flyktning kom med sin 13 år gamle sønn til Storbritannia, og søkte politisk asyl. Han var overbevist om at de ville bli drept om de ble sendt tilbake. Likevel fikk de avslag på søknaden. Den påfølgende natten hengte mannen seg i en takbjelke på interneringssenteret. Han hadde hørt at Storbritannia ikke ville sende en mindreårig tilbake alene.

- Når jeg hører en sjokkerende historie, tenker jeg at det kan bli en roman. Er det ikke nettopp det romaner er - sjokkerende historier? Jeg synes virkeligheten er interessant, sier Cleave.

Annerledes tredjebok Det er han åpenbart ikke alene om. Boka føk rett inn på den norske boklista da den ble lansert i februar, og den har også klatret til topps på New York Times bestselgerliste i USA.

Det gir unektelig visse forventninger til bok nummer tre, som han er i ferd med å avslutte. Men den blir ganske annerledes.

- Den skal handle om en mann og en kvinne mot slutten av sin olympiske idrettskarriere. «After the end of the world», skal den hete, sier Cleave.

- Og den får faktisk en lykkelig slutt!