LEDER

Hovedleder: USAs rolle i Midtøsten

Vil USA bli det eneste landet i verden med diplomatisk hovedsete i Jerusalem?

Fra Aleppo  til Jerusalem.

UTPEKT AV TRUMP: David Friedman er utnevnt til USAs Israel-ambassadør. Konkursadvokaten Friedman er ortodoks jøde ytterst på høyre fløy. Foto: NTB Scanpix
UTPEKT AV TRUMP: David Friedman er utnevnt til USAs Israel-ambassadør. Konkursadvokaten Friedman er ortodoks jøde ytterst på høyre fløy. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Terrorbombing og ufattelige menneskelige lidelser i Aleppo, krig, død og nød i Mosul, internasjonalisert borgerkrig i Jemen og uavklart borgerkrig i Libya. Den kaotiske situasjonen i Midtøsten kan bli enda verre – på grunn av Donald Trump.

Hans hittil siste kontroversielle utnevnelse av nære medarbeidere kan vise seg å bli den mest alvorlige. David Friedman er utnevnt til USAs Israel-ambassadør. Konkursadvokaten Friedman er ortodoks jøde ytterst på høyre fløy, kjent for sin uforbeholdne støtte til jødiske bosettere på Vestbredden. Han har tatt til orde for at Israel bør annektere Vestbredden og vil som Trump flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

–Jeg ser fram til å utføre mine plikter i Israels evige hovedstad Jerusalem, sa Friedman etter utnevnelsen.

Ambassaden er ikke flyttet ennå, men bare debatten om dette kontroversielle temaet har satt sinnene i kok i Palestina. Som for jødene er Jerusalem også hellig for palestinerne, og det er i Øst-Jerusalem de håper å få sin hovedstad. Glem heller ikke at Jerusalem er verdens tredje helligste sted for verdens muslimer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer