Hovedleder: USAs rolle i Midtøsten

Vil USA bli det eneste landet i verden med diplomatisk hovedsete i Jerusalem?

Fra Aleppo  til Jerusalem.

UTPEKT AV TRUMP: David Friedman er utnevnt til USAs Israel-ambassadør. Konkursadvokaten Friedman er ortodoks jøde ytterst på høyre fløy. Foto: NTB Scanpix
UTPEKT AV TRUMP: David Friedman er utnevnt til USAs Israel-ambassadør. Konkursadvokaten Friedman er ortodoks jøde ytterst på høyre fløy. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Terrorbombing og ufattelige menneskelige lidelser i Aleppo, krig, død og nød i Mosul, internasjonalisert borgerkrig i Jemen og uavklart borgerkrig i Libya. Den kaotiske situasjonen i Midtøsten kan bli enda verre – på grunn av Donald Trump.

Hans hittil siste kontroversielle utnevnelse av nære medarbeidere kan vise seg å bli den mest alvorlige. David Friedman er utnevnt til USAs Israel-ambassadør. Konkursadvokaten Friedman er ortodoks jøde ytterst på høyre fløy, kjent for sin uforbeholdne støtte til jødiske bosettere på Vestbredden. Han har tatt til orde for at Israel bør annektere Vestbredden og vil som Trump flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

–Jeg ser fram til å utføre mine plikter i Israels evige hovedstad Jerusalem, sa Friedman etter utnevnelsen.

Ambassaden er ikke flyttet ennå, men bare debatten om dette kontroversielle temaet har satt sinnene i kok i Palestina. Som for jødene er Jerusalem også hellig for palestinerne, og det er i Øst-Jerusalem de håper å få sin hovedstad. Glem heller ikke at Jerusalem er verdens tredje helligste sted for verdens muslimer.

Vil så USA bli det eneste landet i verden med diplomatisk hovedsete i Jerusalem? Trump og Friedman har gått høyt ut på banen, og mange frykter at dette er et av valgløftene Trump vil holde. Et stort antall amerikanske jøder er alvorlig bekymret, det er også den sterkt reduserte venstresida i Israel. Høyrefløyen, ledet av statsminister Benjamin Netanyahu, jubler naturligvis. Trumps valgseier har allerede ført til at den israelske nasjonalforsamlingen Knesset har begynt arbeidet med å få endelig vedtatt en lov som anerkjenner såkalte jødiske utposter på Vestbredden, på jord som eies av palestinere. Blir loven vedtatt, tror mange dette vil bli den endelige spikeren i kista for tostatsløsningen mellom Israel og Palestina.

Hvordan vil så Trumps politikk påvirke situasjonen lokalt og regionalt? Fra palestinsk side kan man regne med at Hamas blir radikalisert og at nye ytterliggående palestinske grupper vil dukke opp. Det vil føre til mer vold – og motvold fra Israels side. For de militante islamistgruppene i Irak, Syria og andre deler av Midtøsten er Trumps valgseier en gavepakke. De vil bruke hans Israel-støtte for alt den er verdt. I en slik situasjon er det lett både å oppildne folk og skaffe nye rekrutter til den hellige krigen mot «de vantro». Mer krig og flere terroraksjoner – også i Europa – kan bli resultatet.

Kongressen i Washington skal godkjenne utnevnelsen av David Friedman. La oss håpe de folkevalgte sier nei. For her står det for mye på spill.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.