Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil være en følsom actionhelt

LOS ANGELES (Dagbladet): Etter å ha vunnet fjorårets Oscar som beste skuespiller i dramaet «Leaving Las Vegas», gjorde Nicolas Cage det utenkelige: han forlot kunstfilmene han var blitt kjent for og ble actionstjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først kom fjorårets hit, «The Rock», og nå er han tilbake med dobbel actiondose. Neste fredag har «Con Air» norsk premiere. Der spiller Cage mot John Malkovich, og til høsten får vi se ham i «Face/Off» mot John Travolta.

- Noen synes jeg har solgt sjelen til djevelen, men jeg ser det ikke slik, smiler den 33-årige stjernen avvæpnende.

- Jeg elsker fremdeles kunstfilm, men selv om mange filminterresserte likte «Birdy» (Alan Parkers film fra 1984), «Raising Arizona» (Cohen-brødrenes komedie fra 1987) og «Wild At Heart» (David Lynch, 1990), var jeg ikke lenger et stort nok trekkplaster til å få slike filmer produsert.

Følsom actionhelt

Cage er kjent for sine merkelige og eksentriske rolletolkninger, og derfor er det vanskelig å tenke seg ham som en ny Schwarzenegger, Stallone eller Willis.

Nicolas ler: - Ja, men det er jo det som gjør meg til en interessant actionhelt.

- Jeg er ikke interessert i å spille den gamle, trøtte typen helter. Folk er lei av macho karer på steroider. Jeg vil spille følsomme og uperfekte helter. Bringe noe nytt til sjangern.

Mangler moral

I «Con Air» spiller han Cameron Poe, som etter åtte år i fengsel slippes fri og på hjemreisen kommer borti et fengselopprør.

Så hva nytt bringer Cage til denne actionhistorien?

- Poe tror på Gud, og jeg har aldri sett en religiøs helt i en amerikansk actionfilm. Hans tro får ham til å overleve fengselsoppholdet. Det er stor mangel på moral og folk med samvittighet i amerikanske filmer. Jeg ønsker å vise mindre kynisme og mer lidenskap, ridderlighet og hederlighet.

Av moralske grunner nekter Cage å la seg fotografere med pistol på filmpostere. Ellers føler han seg helt tilpass i voldsomme actionfilmer.

Slagsmål i fengsel

- Denne typen vold er så overdreven at det føles som komedie, mener Nicolas.

I «Con Air» har Nicolas skapt en minneverdig rolleskikkelse. For å forberede rollen snakket han med innsatte i det beryktede Folsom-fengslet i Sacramento.

- Jeg måtte undertegne kontrakt på at jeg godtok at det ikke ville bli gjort forsøk på å redde meg hvis jeg ble tatt som gissel. Da jeg var der, brøt det ut slagsmål, og jeg ble fraktet ut i all hast. De neste to dagene lå jeg i badekaret for å få nervene i ro.

- Bare de sterkeste overlever i slike fengsler. Poe trener for å holde seg fokusert fysisk og psykisk. Derfor bygde jeg opp kroppen for «Con Air».

For å komme meg i form løftet jeg vekter, løp en mil om dagen og fulgte en fett-fri diett.

Det er intet nytt for Cage å forandre seg fysisk for en rolle. Foran «Leaving Las Vegas» måtte han fete seg opp for å spille alkoholiker.

I løpet av sin 15-årige filmkarriere har Nicolas gjort mye vanvittig research. Han trakk to visdomstenner uten bedøvelse for «å føle lidelsen til en Vietnam-soldat». Han spiste levende kakerlakker i «Vampire's Kiss» og drakk seg pære full en hel uke før «Leaving Las Vegas».

Bisarr barndom

Med sine actionroller er han til og med blitt sexsymbol og muskelkjekkas, noe som gjør ham både blyg og utilpass.

- Jeg ser ikke slik ut til vanlig. Jeg trimmer - ikke for å bli stor, men for å berolige meg. Så lenge jeg trener, trenger jeg ikke Valium.

Å holde seg mentalt stabil er viktig for Cage, som går til psykolog og «gråter mye fordi følelsene mine er veldig nære overflaten».

Dette er noe som ligger til familien, hevder han. Moren Joy tilbrakte mesteparten av Nicolas oppvekst på psykiatriske institusjoner. Nicolas far, August, var ingen kjærlig far. Nicolas hevder at han var fiendtlig innstilt overfor ham, fordi moren under en krangel hadde løyet og sagt at Nicolas ikke var hans sønn.

Flyktet til filmen

- Jeg søkte flukt i min egen fantasiverden, sier Nicolas om den vanskelige oppveksten. Jeg ønsket alltid å bli skuespiller, for slik kunne jeg leve andres liv. Men han arvet farens lidenskaplighet, noe han er takknemlig for.

- Uten lidenskap i sitt liv ender man lett med depresjoner. Man må ha noe å brenne for.

Og Nicolas har mange lidenskaper. Han samler på kunstglass, vin, tegneserier, modelltog og sportbiler (bl a to Lamborghinier, en Ferrari og en 1967 Corvette Stingray). Han elsker også å studere Dostojevskijs romaner og har mange eksotiske kjæledyr, bl a en 180 cm øgle, en boaslange og en blekksprut!

Ville innfall

Men hans lidenkaper har gitt ham mye trøbbel. På 80-tallet hadde Cage et villmannsrykte uten sidestykke. En gang tok han mikrofonen på et fly og annonserte at piloten hadde mistet kontrollen, noe han ble arrestert for da flyet landet.

I dag smiler han over innfallene og sier bare at han gjorde slike ting for å skape en myte om seg.

- Jeg ville ha rykte som en villstyring. Og det oppnådde jeg ved å si og gjøre ting jeg syntes var sjokkerende, morsomme eller skjendige.

Francis Ford Coppola

Nicolas heter egentlig Coppola og onkelen, «Gudfaren»-regissør Francis Ford Coppola, ga ham rollen i «Rumble Fish». Men i slutten av tenårene droppet han Coppola-navnet for å skape sin egen identitet.

Nicolas tok navnet Cage fra en tegneserie-helt med navnet Luke Cage.

- Jeg elsker navnet Cage fordi Luke Cage var Power Man. Han led av depresjoner og usikkerhet og jeg identifiserte meg med han.

Nicolas bor sammen med sin seks år gamle sønn Weston (fra Cages forhold til skuespiller Christina Fulton) og skuespiller Patricia Arquette, i et 11-roms slott i Hollywood Hills.

Elsker Supermann

- Jeg har elsket Patricia fra det øyeblikket vi møttes. Han møtte kona på typisk Cage-vis; i en delikatesse-forretning i Los Angeles hvor han fridde ved første møte. Etter et kort forhold møttes de ikke på åtte år. Gjensynet skjedde i samme forretning, og to uker seinere var de gift.

- Nå er jeg på leting etter den perfekte filmromansen. Det er slike filmer jeg liker aller best. Men først skal han spille engel i «City of Angels», et drama basert pa Wim Wenders «Wings of Desire». Han har også en rolle i den nye Supermann-filmen.

- Barn verden over elsker Supermann, og jeg vil at de skal forstå at det er ok å være annerledes, avslutter han.