Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Arbeidslivet:

Vil vi tilbake til 50-tallet?

Det er greit å erkjenne at ansatte flest har fått det bedre siden etterkrigstiden.

BYGG OG 

ANLEGG: Det var ikke fra noen lagt opp til at bemanningsbransjen nærmest skulle overta ordinær drift i for eksempel bygg- og anleggsbransjen, skriver NHO. Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BYGG OG ANLEGG: Det var ikke fra noen lagt opp til at bemanningsbransjen nærmest skulle overta ordinær drift i for eksempel bygg- og anleggsbransjen, skriver NHO. Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har noen tøffe problemer i deler av norsk arbeidsliv. Men det er også greit å erkjenne at ansatte flest har fått det bedre siden etterkrigstiden. I Dagbladet 5. februar drømmer redaktør Ellen Engelstad i Manifest Tidsskrift seg tilbake 60 år.

Hun bør huske at vi de siste årtiene har hatt en eventyrlig økning i levestandarden blant annet takket være et tillitsfullt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, utvikling av teknologi og globalisering. Og kanskje enda viktigere: 90 prosent av oss trives på jobben, viser undersøkelser.

Produktiviteten og effektiviteten har altså gått i været og det er få i verden som liker seg på jobben så godt som oss! Noe riktig må vi ha gjort.

Men fortsatt må vi arbeide hardt mot arbeidslivskriminalitet. Vi må sette i verk spesielle tiltak på områder som er særlig utsatt. NHO har akkurat gjennomført en større kampanje mot svart arbeid, og vi har lansert en tiltakspakke for seriøst arbeidsliv.

Innleie av arbeidskraft har innen visse bransjer endret seg substansielt siden regelverket kom på plass i 2000. Det var ikke fra noen lagt opp til at bemanningsbransjen nærmest skulle overta ordinær drift i for eksempel bygg- og anleggsbransjen.

Intensjonen var at de skulle «ta toppene» når aktiviteten gikk kraftig opp og ned. Vi må erkjenne at i visse bransjer gikk det ikke slik.

Ingen ønsker at driften baseres på innleid arbeidskraft der seriøse aktører konkurrerer mot useriøse med lav terskel for brudd på både lovverket og spilleregler i arbeidslivet.

NHO har foreslått flere tiltak som vil bidra til å sikre ansatte i bemanningsbransjen en arbeidshverdag med forutberegnelighet for arbeid og inntekt.

NHO Handel og Service har dessuten foreslått en godkjenningsordning som kan skille seriøs fra useriøs i bemanningsbransjen i bygg og anlegg. Vår oppfatning er at det er bedriftenes faste ansatte som skal gjøre jobben i all hovedsak.

Samtidig må vi slå fast at det i andre bransjer stort sett er gode erfaringer med den seriøse delen av bemanningsbransjen som i snitt tar en til to prosent av aktiviteten. Ikke minst er det gunstig for oss alle at 25 prosent av mannskapet i bemanningsbyråene i snitt får fast jobb i løpet av 12 måneder.

Vi har altså problemer, men igjen må vi glede oss over det dominerende bildet der de aller fleste trives på jobben samtidig som vi er blitt svært effektive.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!