Vil vinne hjerter og hjerner

ST. LOUIS, MO. (Dagbladet): Årets USA-valg kan bli like spennende som i 1960 da Kennedy vant hårfint foran Nixon. Etter tredje og siste tv-debatt ligger Al Gore og George W. Bush likt.

Velgernes hjerner

George W. Bush kan bli USAs neste president fordi han åpenbart har evnen til å appellere til amerikanernes hjerter. «Jeg stoler på folket, ikke på føderale myndigheter» er hans mantra hvor enn han går.

ETTER DEN SISTE tv-debatten i St. Louis er det tindrende klart at Bush satser på at amerikanerne vil ha en president som kan samle kreftene i Washington og få gjennomført sakene en president står for. Bush henviser til Texas hvor han har klart å få republikanere og demokrater til å samarbeide, og angriper det han kaller big government.

Å angripe sentralstyring og en diger administrasjon er en tradisjonell republikansk kampsak. Bush framhever derfor hele tida at det i utdanningsspørsmål må være lokale myndigheter og foreldre som tar de viktige bestemmelsene. Og at sikring av det kompliserte trygdesystemet delvis kan styres av den enkelte amerikaner ved at man kan bruke en viss sum til investeringer på børsen. Bush vil også gi kraftig skattelette til alle amerikanere uansett inntekt. For Bush er folket hele folket. Det er ikke opp til ham å dømme hvem som skal skilles ut, sier han. Og får applaus.

Bush har viktig støtte fra velgerne. Han regnes som langt mer ærlig og troverdig enn rivalen Al Gore. I kampen om tvilerne ser troverdighetsstempelet ut til å være viktigere enn at Bush har store kunnskapsmangler.

- BUSH ER EN NIFS TYPE, er kommentaren til en drosjesjåfør i St. Louis. Han er demokrat og en helt vanlig midtvestenmann. Men han synes amerikanerne glemmer at Bush står for en henrettelsesbølge uten sidestykke i Texas. På fem år har Bush gitt grønt lys for rundt 140 henrettelser. Det er nesten halvparten av alle henrettelsene i USA siden dødsstraffen ble gjeninnført for drøye 20 år siden.

Vinner Bush valget 7. november, er det Reagan-demokratene som vil ha en ny Bush i Det hvite hus. De konservative demokratene vil være utslagsgivende.

Velgernes hjerter

Demokraten Al Gore gikk så offensivt ut i den siste tv-debatten at han igjen puster Bush i nakken. Problemet til Gore er at han nå har knappe tre uker til å overbevise amerikanerne om at han ikke sier hva som helst for å overta Det hvite hus etter Bill Clinton.

AL GORES STERKE SIDE er at han har kunnskap om det han snakker om. Som visepresident har han i tillegg en utenrikspolitisk erfaring de fleste presidentkandidater i USA mangler. Siden utenrikspolitikk ikke betyr så mye for amerikanske velgere, er det viktig at Gore - ifølge en meningsmåling fra ABC News og Washington Post - har mer tillit blant velgerne når det handler om å bedre utdanning, helsetilbud, håndtere økonomien og bedre livsvilkårene for middelklassen.

Dette er tradisjonelle demokratiske saker som nå er toppsaker for begge presidentkandidatene. Det er en styrke for Gore.

Kvinner og såkalte minoritetsgrupper er tradisjonelt demokratiske velgere. Et flertall kvinner stemmer Gore fordi han står fjellstøtt på abortrettighetene, mens Bush antyder innstramninger. Gore støtter også positiv særbehandling av minoritetsgrupper og kvinner til offisielle stillinger og verv for å minke overvekten av hvite menn, som fremdeles dominerer politikk og næringsliv.

HOVEDPROBLEMET til Al Gore er hans manglende evne til å få nærkontakt med den jevne amerikaner. Ikke minst etter at han åpenlyst har skiftet personlighet hver gang meningsmålingene viser at han begynner å halte bak Bush. Ifølge ABC News og Washington Post-målingen mener 53 prosent at Bush er mest troverdig og ærlig, mens 47 prosent mener det samme om Gore.

Velgerne synes Gore er mindre frisk enn Bush, og at han er mindre sympatisk. Clinton-trettheten er en tung bør for Gore, og siden han ikke er en karismatisk personlighet har Gore én eneste ting han kan stole på for å vinne Det hvite hus: kunnskap og mot til å være seg selv.

DEBATT 1: Gore vant. Mange trodde den første tv-debatten i Boston skulle avgjøre hvilken kandidat som skulle ta ledelsen. Selv om Gore ble kåret som vinner, la Bush seg på hjul i meningsmålingene.