YouTube-rettssaken:

Vil YouTube-rettssaken stoppe netthets? Neppe.

Men det er verdt et forsøk.

I retten: YouTube-kjendisen Dennis Vareide har saksøkt en nittenåring for ærekrenkelser på YouTube. Her er han i retten sammen med sin advokat, Jon Wessel Aas. Foto: Bjørn Langsem
I retten: YouTube-kjendisen Dennis Vareide har saksøkt en nittenåring for ærekrenkelser på YouTube. Her er han i retten sammen med sin advokat, Jon Wessel Aas. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Meninger

Ah, YouTube. Ytringenes versjon av fristaden Christiana. Der nesten alt er lov – og du kan tjene penger på det i tillegg. Der Facebook er notorisk pripne på hva de tillater i feeden din, har YouTube lagt seg på en rausere linje. Pupp har selvfølgelig restriksjoner, det er jo det absolutt verste som fins, det vet jo alle, men utover det kan man til en viss grad operere fritt.

Tilsynelatende.

I går møtte en av Norges aller største YouTube-kjendiser, Dennis Vareide (27) fra PrebzOgDennis en nittenåring i tingretten i Oslo. Vareide, som har 246 000 abonnenter på YouTube-kanalen han driver med kompisen Preben Fjell (27), har saksøkt nittenåringen for ærekrenkelser. Feiden handler om innlegg på nittenåringens egen YouTube-kanal, der han anklager Vareide for å ha utført grovt kriminelle handlinger.

Videoen er snart vist 100 000 ganger.

NRK har skrevet flere saker om den såkalte «exposed»-trenden på YouTube. Det handler om å henge ut andre YouTube-brukere og «avsløre» sladder og kriminelle handlinger. Den saksøkte nittenåringen har også tidligere være politianmeldt for liknende videoer. Da ble saken henlagt.

Vareide har omtalt saken som en «byrde».

– Selv om det er ytterst få voksne mennesker som tar disse anklagene seriøst, er det også mange barn som ser på og sluker dette, sa Vareide til Dagbladet i et intervju forrige uke.

Selv forsvarer nittenåringen seg med at det er satire, og han har skrevet en «ansvarsfraskrivelse» under videoen på YouTube. Der hevder han at den består av «satirisk kritikk» mot Dennis Vareide som YouTube-kjendis. Under rettssaken mente han at videoen belyser kritikkverdige forhold.

–Det går ikke under ren sjikane da det er tydelig at jeg ønsker å stille spørsmålstegn ved maktmisbruk generelt, sa han i retten, ifølge VG.

En slags ullen blanding av udokumentert «gravejournalistikk» og morovideo, der altså.

Eller, sagt med andre ord, en nedrig bøtte med dritt.

Resten av videoene på kanalen viser da også at uthenging og latterliggjøring er nittenåringens varemerke.

Vareide sier han har gått til sak fordi han ønsker å gi YouTube-miljøet en advarsel om at man ikke kan ture fram som man vil.

I så fall blir det spennende å se hva slags konsekvenser en eventuell dom vil få.

Vil det virke oppdragende og avskrekkende? Blir det hyggeligere å ferdes i et miljø der man av og til kan mistenke at det har gått sport i være slem?

Det er uansett klart at det er vanskelig å skvise noen konsekvenser ut av YouTube selv, som etter alt å dømme først og fremst straffer de mest grenseoverskridende YouTube-brukerne økonomisk, ved å ikke legge annonser på videoene deres.

Men det hjelper ikke så mye for en som føler seg utsatt for sjikane og som sliter med å få slettet en video.

Den saksøkte nittenåringen sier uansett at han kommer til å fortsette som før.

– Jeg tror jeg kommer til å fortsette på samme vis. Selve rettssaken kommer ikke til å utgjøre noen særlig stor forskjell, sa han til VG i rettspausen i går.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.