«Vildskab og - usædelighed»

Nydelig utgave av en halsbrekkende selvbiografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Forfatteren, juristen og begersvingeren Conrad Nicolai Schwach (1793-1860) er best kjent for å ha diktet sangen «Der Nordhavet bruser». Men han skrev også sine memoarer. «Erindringer af mit Liv 1790-1830» ble skrevet i 1848, men aldri utgitt. Manuset slo ned som en bombe da det ble oppdaget og trykt i utvalg i 1992.

Når foreligger en komplett, forseggjort utgave av dette enestående manuskriptet, tilrettelagt og redigert av Arild Stubhaug og Kamilla Akselsen med register, noter og tilbehør. En mer avslørende tekst om norsk dagligliv i tida før og etter 1814 finner du ikke. Her får alle sitt pass påskrevet, inkludert forfatteren selv. Schwachs versjon er en underground-saga fra en epoke som gir ordet utsvevende nye dimensjoner.

Utsatt bryllup

Jeg «foretrak det sværmende Libertinerliv» og «fortsatte i stedse stigende Vildskab og - Usædelighed», skriver Schwach i 1817, etter at han velger å utsette giftermålet med sin kjæreste. Ikke hadde han penger, fordi «under den Levemaade, jeg da førte, blev af mine Indtægter Intet til overs». Dessuten ønsket han å feste, drikke og forføre kvinner framfor å slå seg til ro mellom hjemmets fire vegger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer