Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Viljeløse drapsmenn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TERRORISME: I følge Iffit Z Qureshi (Dagbladet 14. mai) var ikke selvmordsbomberne i London ansvarlige for drapene. Flere hundre mennesker døde i byens transportsystem fordi «bilder av sivile som ble ofret i krigen fikk fire vanlige britiske gutter til å vippe over». Det var «den vestlige verdens manglende intervensjon...» (ovenfor overgrep mot muslimer) som tvang dem» ifølge Qureshi. Indirekte stod altså Bush og Blair bak massedrapet i London. Mens de «vanlige britiske guttene», som faktisk utførte terroren, var styrt av «maktesløshet og skyldfølelse» ovenfor ummaen - det globale muslimske fellesskapet. Også norske muslimer kan bli selvmordsbombere, antyder Qureshi. Hun har nemlig snakket med noen av dem og «de føler den samme maktesløshet og sinne som de fire selvmordsbomberne i London». Qureshis argumentasjon kan virke besnærende. Den vestlige verden er overlegen i våpen, penger, samfunnsstruktur og teknologi. Og Bush og Blair har gjort en rekke overtramp - med invasjonen av Irak som toppen på listen. Så hvorfor ikke tegne et bilde der islamistiske terrorister er uskyldige ofre for «Vestens» overgrep? Fordi fortellingen er usann. For «Vesten» er ikke bare Bush og Blair. Men enkeltindivider - med og uten religiøse og andre overbevisninger. Som stort sett har et ønske felles - å leve i trygghet. Terrorismen er et bevisst angrep mot denne tryggheten. Eller som lederen av Qureshis «helt vanlige britiske gutter» sa det i videodagboken rett før angrepet: « din støtte av dem (den britiske regjering) gjør deg (briten) direkte ansvarlig».

DETTE ER IKKE en maktesløs eller «vanlig» gutts tale. Sidique Khan - lederen for Londonterroristene - var heller ikke det. Han var sentral i et islamistisk miljø som drev kynisk verving av unge menn som falt utenfor sosialt eller psykisk. Men for Qureshi blir Khan - som andre selvmordsbombere - et uskyldig offer for «Vestens» overgrep. Og muslimer generelt fratas evnen til selvstendig refleksjon. De blir viljeløse medlemmer av et globalt felleskap - som nærmest er tvunget til å utøve voldsdåd når ummaen krenkes. Verken muslimer, samfunnet generelt eller demokratiet er tjent med slike grove forenklinger. Bare de som ønsker økte motsetninger mellom «dem» og «oss» er det. Og kanskje de som synes muslimer passer godt som skumle trusselbilder mot å velge «feil» politikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!