Viljen til å la leve

«Prøv å legge en øks, eller en ladd pistol, under hodeputen - og sov godt.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Henrik Hovland skriver i sitt debattinnlegg «De intellektuelle og viljen til å drepe» (Dagbladet 21. des. 2001): «Uten en kald, klar vilje til å ta livet av medmennesker når det er nødvendig, risikerer ethvert samfunn å miste sin frihet.» Vi vil i motsetning til Hovland hevde at i et samfunn der vi må bevæpne oss for å være trygge, har vi allerede mistet vår frihet. Prøv å legge en øks, eller en ladd pistol, under hodeputen - og sov godt.

Vi spør - for hvem er synlige våpen avskrekkende? Hva med et bakholdsangrep, eller en granat? Hvor mange attentater er utført rett for nesen på synlig bevæpnede livvakter? Kvinner og barn oppleves sjelden truende. Er det fordi de går med synlige våpen? Vi kaller det grunnleggende mistillit når noen går rundt og føler at andre medmennesker er en trussel. Hovland stiller det han kaller «såkalte kulturpersonligheter» i et latterlig lys, og redegjør for hvordan «krigere» tenker. Han beskriver kort hvordan deres «vilje til å drepe styrte oss unna trøbbel».

Tar vi livet av medmennesker? Hvis de er likesinnede, og likeverdige, vil de ikke ønske å ta livet av oss. Da vil de jo være som oss. Følgelig er det et angrep, og ikke et forsvar, å gå med våpen. Eller tenker Hovland at det er snakk om en helt annen type mennesker enn han selv? Vil det være å gå for langt å antyde at Hovland provoserer frem den trusselen han ønsker å ivareta?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer