Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vill begeistring for Andsnes i New York

NEW YORK (Dagbladet): Et vilt begeistret publikum i Carnegie Hall krevde fire ekstranummer og var ikke til å stoppe før pianisten Leif Ove Andsnes ga de 2700 menneskene signal om at han måtte sove.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kunne visst ha spilt hele natta, sa nordmannen til Dagbladet etter debuten i Carnegie Hall onsdag.

«Han omfavner Liszt like mye med sin sjel som med hendene,» skriver New York Times og mener at pianistens tolkning av Carl Nielsens «Chaconne» viser at det her ikke er snakk om en ung mann som bare briljerer med teknikk.

Han portretterer musikken ved å gi av seg selv.

Spiller med sjel

- Hvordan klarer du å sette ditt fingeravtrykk på musikk som også andre store pianister spiller?

- Jeg forsøker vel å legge litt sjel mellom notene, sier Leif Ove Andsnes beskjedent. Programmet hans med Liszt, Nielsen og Schumann innholdt dessuten stykker som ikke så ofte blir spilt.

- Det var noe av poenget, sier Andsnes.

- Hvordan opplevde du publikummet i Carnegie Hall?

- Amerikansk publikum er litt mer urolig enn andre steder i verden. Det var mye hosting i begynnelsen, men så begynte salen å konsentrere seg. Og begeistringen til slutt er selvsagt en flott opplevelse. Jeg var litt anspent i starten, men så kjente jeg at det gikk bra og da ble det gøy.

Spesiell klang

- Hva betyr Carnegie Hall for en ung musiker?

- Det er klart at det karrieremessig er en viktig konsertsal, men det er også et sted som har en helt spesiell klang i musikkverdenen. Det er en av konsertsalene i verden med best akustikk. Tenk deg at et lite flygel kan nå fram til bakerste rad i en sal med nesten 3000 seter, sier Andsnes som har spilt i New York sju ganger tidligere, men onsdag var det første gang i Carnegie Hall.

Det krevende programmet besto av av Liszts Ballade No. 2 fra «Harmonies Poétiques et Réligieuses» og «Dante» Sonata, Carl Nielsens «Chaconne» Opus 32 og til slutt Schumanns Sonata No. 1.

I helga kan den anerkjente 29-åringen hvile ut, så reiser han til London for å spille med London Philharmonic Orchestra i Royal Festival Hall.

SUKSESS: Leif Ove Andsnes får stående ovasjoner for konserten i New York.