Vill fest går rett hjem

CANNES (Dagbladet): En dansk film om verdens verste familieselskap vekker oppsikt i Cannes. Thomas Vinterbergs «Festen» får oppmerksomhet også for måten den er laget på.

Vinterberg, 29 år i dag, er en av regissørene i Lars von Triers «Dogme 95,» en gruppe som har undertegnet et høytidelig kyskhetsløfte om å etterstrebe ren og sann film og å gjøre det uten hensyn til sånt som god smak og estetiske krav.

I «Dogme»-produksjonene kreditteres ikke regissøren, det brukes ikke ekstra lys, utstyr eller musikk, og kamera skal være håndholdt - for bare å nevne noen av gruppas ti bud.
I alle fall har Vinterberg laget en helvetes film om 60-årsdagen til den meget borgerlige Helge (Henning Moritzen). Festlighetene går helt av hengslene, når sønnen Christian (Ulrich Thomsen) i en velformulert tale avslører farens misbruk av ham selv og hans avdøde tvillingsøster Linda. Det er en sannhet som går dårlig hjem i borgerskapet. De fortsetter å drikke portvin som om ingenting var hendt.

Om sannhet

- Men jeg ser ikke «Festen» som en film om incest, sier Vinterberg. - Det er en film om hvordan sannheten virker inn på en familie. Og vi hadde egentlig ikke bestemt oss for å lage en mørk historie. Den ble slik i samarbeid med skuespillerne. Jeg er stolt av at det er en konsekvent film.

- Det var med en viss engstelse jeg tok rollen som Helge. Incest er noe av det verste jeg kan tenke meg, og jeg er selv en lykkelig far og bestefar. Men jeg er også skuespiller og skal altså ta utfordringer, sier veteranen Henning Moritzen.

Forlatelse

Dramaet er utrolig nok også morsomt, men «Dogme»-gruppas originale omgang med selve mediet er så uvant at Vinterberg får spørsmål om regissørene var fulle, da de skrev under kyskhetsløftet.

- Nei. Det tok 30 minutter å lage det. Vi hadde det fantastisk morsomt.

I ettertid har han riktignok skriftet og bekjent at et par små brudd på budene har forekommet. For dette har mannen fått syndsforlatelse.

Thomas Vinterberg