Vill vest eller Big Brother?

Bjarne Buset om opphavsrett-debatten.

NY TEKNOLOGI: Mann med lesebrettet Kindle på en T-banestasjon i New York. Foto: SCANPIX
NY TEKNOLOGI: Mann med lesebrettet Kindle på en T-banestasjon i New York. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| DEBATTINNLEGG:Opphavsrettigheter: Dagbladet mener at de 37 opphavsretts- organisasjonene bak aksjonen Dele, ikke stjele (DIS) er på viddene i sitt forsvar for opphavsretten og opptrer som nyttige idioter for kommersielle aktører. Samtidig nekter Dagbladet selv å peke på farbare veier for å komme seg ned fra viddene til sivilisasjonen igjen.

DIS har sendt et grundig, 11-siders juridisk notat til Kulturdepartementet, der organisasjonene understreker at de «er svært opptatt av at håndhevingen av opphavsretten ( ...) er godt balansert mot hensynet til personvern, rettssikkerhet og informasjonsfrihet». Som en ramme for denne balansen angir de europeisk rettspraksis slik den utøves blant annet av EMD - Den europeiske menneskerettighets- domstolen.

Dagbladets mediekommentator Jan Omdahl kaller dette «forslag som bringer oss inn i ( ...) overvåkingssamfunnets rettsvilkårlige mørke», og sjefredaktør Lars Helle gir ham full støtte. I et intervju med fagbladet Journalisten, erklærer han seg som tilhenger av en mer moderne tilnærming til opphavsretten, og mener vi må oppdra samfunnet til å håndtere de digitale mediene uten bruk av straff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer