Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vill, villere, WILDE

Britisk åndsliv - og kjønnsliv - ble aldri det samme etter Oscar Wilde. Nå kommer filmen om dikteren, humoristen, opprøreren og homsen, som endte sine dager fattig og fordømt på et billig hotell i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans skuespill og hans roman «Portrettet av Dorian Grey», lever i beste velgående. Men også selve historien om Oscar Wilde har nok sprengkraft i seg til å vekke debatt, mer enn hundre år etterpå.

- England er mer preget av hykleri i dag enn da Wilde levde. Seinest i forrige uke ble et parlementsmedlem skandalisert fordi han hadde kysset en 18-årig jente. Med tabloidenes hjelp blir folk stadig mer opptatt av andres opptreden - av hva de gjør i senga. Det dreier seg alltid om andre, aldri en selv.

Nesten korrekt

Det sier Brian Gilbert som har regissert «Oscar Wilde», basert på Richard Ellmanns biografi.

Gilbert fikk Wilde-kick «i altfor ung alder», men fascinasjonen holdt seg lenge nok til at han kunne forstå innholdet i det han leste og så på teatret.

- Er dette den historisk korrekte versjonen av Wildes liv?

- Wilde advarte selv mot overdreven nøyaktighet, og man bør ikke være dogmatisk i forhold til historien, sier Gilbert, og legger til:

- Så vi har tolket litt og laget noen kompromisser, men jeg tror vi er ganske nær den riktige versjonen.

Og han tar forbehold for filmens nærgående beskrivelser av dikterens forhold til unge homoseksuelle menn. Det var ingen referent til stede da disse møtene fant sted.

Oscar Wilde ble født i Irland i 1854. Han flyttet til London, der han giftet seg med Constance Lloyd. De fikk to sønner sammen, før Wilde ble forført av husvennen Robert Ross og oppdaget sin sanne seksuelle natur.

Skarp penn

- Det frigjorde ham intellektuelt. Før dette skjedde var han poet, men diktene var ikke altfor gode. Det var med komediene han virkelig gjorde suksess, sier Gilbert.

En farlig suksess, viste det seg, for Wilde hadde en svært så skarp penn og tunge - som ofte fikk krystallglassene til å klirre i de londonske salongene.

Et samlet borgerskap fikk sin hevn da Wilde i et anfall av overmot anmeldte markien av Queensberry for injurier. Markien var far til Wildes elsker lord Alfred Douglas - og stappfull av hat.

Straffearbeid

Det endte med at Wilde selv ble dømt for usedelig atferd og måtte tilbringe tre år med hardt straffearbeid.

- Rettssaken ble et oppgjør mot kunstnere, bohemlivet og alt som var nytt og truende, sier Gilbert.

  • Trist, men sant, og resten kan du se på kino fra i morgen.

OMSTRIDT: -Noen synes det er for mye homse-sex, homser synes det er for lite og litteratene synes det er for lite av Wildes kunst i filmen min, sier regissør Brian Gilbert. Filmen har uansett fått gode kritikker og stort publikum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!