Villaks og sjøørret utryddes av laksenæringen

Hvordan overlevde de få villaksene som var igjen i Hordaland genetisk, etter tiår med seksuell tilnærming av oppdrettslaks?

LAKSELUS: Fisken ble fisket i Bergen i 2010. Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen var på samme tid i mediene og fortalte at det «aldri hadde vært så lite lakselus som nå». Samtidig var Havforskningsinstituttet, som var «underlagt» henne som fiskeriminister, i mediene og advarte mot lakselusen som var ute av kontroll.
LAKSELUS: Fisken ble fisket i Bergen i 2010. Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen var på samme tid i mediene og fortalte at det «aldri hadde vært så lite lakselus som nå». Samtidig var Havforskningsinstituttet, som var «underlagt» henne som fiskeriminister, i mediene og advarte mot lakselusen som var ute av kontroll. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På 80-tallet ga Willoch-regjeringen «frislipp» på lakskonsesjoner. Frislippet og overproduksjon førte til en økologisk kollaps ikke bare for laksenæringen, men også for villaksen og sjøørreten i Hordaland. I årene 1991 til 1997 kontrollerte jeg lakseoppdrett for Fylkesmannen i Hordaland.

Jeg så enorme mengder oppdrettslaks dø i merdene. Jeg så stimer «syk-luset» oppdrettslaks gå opp i elvene. Villaks, sjøørret og oppdrettslaks døde. Mye fisk var «oppspist» av lusen. I 1991 ble det kun funnet noen få syke villaks igjen i elver i Hordaland. Det meste av sjøørreten ble utryddet.

Meldinger fra eierne om rømt fisk sto ikke på noen måte i forhold til den mengden fisk som var fri. Meldeplikten ble innskjerpet som den blir i dag, uten at næringen synes å bry seg om det. I sjøen utenfor de fleste settefisk-anleggene så jeg store stimer settefisk svømme fri.

Fiskerimyndighetene skulle, etter denne økologiske kollapsen, påby oppsamlingsposer for «gift og kloakk». Dette for å forhindre «smitte- bakterie - bomben» som samlet seg under anleggene, med påfølgende dødelig algevekst. Hvem stanset dette miljøtiltaket som kunne ført til at vi hadde hatt rene fjorder i dag?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer