<strong>LAKSELUS:</strong> Fisken ble fisket i Bergen i 2010. Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen var på samme tid i mediene og fortalte at det «aldri hadde vært så lite lakselus som nå». Samtidig var Havforskningsinstituttet, som var «underlagt» henne som fiskeriminister, i mediene og advarte mot lakselusen som var ute av kontroll.
LAKSELUS: Fisken ble fisket i Bergen i 2010. Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen var på samme tid i mediene og fortalte at det «aldri hadde vært så lite lakselus som nå». Samtidig var Havforskningsinstituttet, som var «underlagt» henne som fiskeriminister, i mediene og advarte mot lakselusen som var ute av kontroll. Vis mer

Villaks og sjøørret utryddes av laksenæringen

Hvordan overlevde de få villaksene som var igjen i Hordaland genetisk, etter tiår med seksuell tilnærming av oppdrettslaks?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På 80-tallet ga Willoch-regjeringen «frislipp» på lakskonsesjoner. Frislippet og overproduksjon førte til en økologisk kollaps ikke bare for laksenæringen, men også for villaksen og sjøørreten i Hordaland. I årene 1991 til 1997 kontrollerte jeg lakseoppdrett for Fylkesmannen i Hordaland.

Jeg så enorme mengder oppdrettslaks dø i merdene. Jeg så stimer «syk-luset» oppdrettslaks gå opp i elvene. Villaks, sjøørret og oppdrettslaks døde. Mye fisk var «oppspist» av lusen. I 1991 ble det kun funnet noen få syke villaks igjen i elver i Hordaland. Det meste av sjøørreten ble utryddet.

Meldinger fra eierne om rømt fisk sto ikke på noen måte i forhold til den mengden fisk som var fri. Meldeplikten ble innskjerpet som den blir i dag, uten at næringen synes å bry seg om det. I sjøen utenfor de fleste settefisk-anleggene så jeg store stimer settefisk svømme fri.

Fiskerimyndighetene skulle, etter denne økologiske kollapsen, påby oppsamlingsposer for «gift og kloakk». Dette for å forhindre «smitte- bakterie - bomben» som samlet seg under anleggene, med påfølgende dødelig algevekst. Hvem stanset dette miljøtiltaket som kunne ført til at vi hadde hatt rene fjorder i dag?

FÔRKVOTER BLE innført for å regulere produksjonen/ forhindre overproduksjon. Etter tusenårsskiftet ble fôrkvotene opphevet av fiskeriminister Svein Ludvigsen fra Høyre. Han økte produksjonen. Arbeiderpartiets fiskeriministre Lisbeth Berg Hansen, som selv er lakseoppdretter, og Helga Pedersen videreførte vekst- politikken. I dag har fiskeriminister Elisabeth Aspaker økt produksjonen med 5 prosent. «Bærekraftig og miljøvennlig», kaller hun det.

FØLG DEBATTEN VIDERE  PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Rundt 2006 orienterte jeg den rødgrønne regjeringen om min lange mistanke om utslipp av «syk-luset» laks. Rådgivende biologer bekreftet min mistanke. Det forelå fem ganger mer rømming enn det eierne meldte fra om, mente biologene. Havforskningsinstituttet har sagt det samme i år. Biologene advarte særlig mot den store «rømmingen» fra settefiskanleggene.

Fiskeridirektoratet sin statistikk over rømt fisk omfatter kun meldte rømminger. Settefisken finnes ikke i statistikken. Er det her vi finner noe av det enorme «svinnet» i laksenæringen?

50 millioner laks «forsvinner» årlig. Dette innebærer en orgie av lakselus, sykdommer, lidelser og «rømming». Settefisken produseres for det meste i kar på land og rømming burde vært en umulighet. Lakselus og sykdommer har alltid «gitt» mest rømming fra matfiskanleggene.

HVORDAN KAN de få villaksene som var igjen i Hordaland ha overlevd genetisk etter tiår med seksuell tilnærming av store mengder oppdrettslaks? Med all «rømmingen» som har vært, er det åpenbart at mye laks er avkom etter oppdrettslaks eller rømt laks fra settefisk-anleggene. Fiskene ser ut som fine villaks og i god tro registrert som en villaks.

Sender du inn en skjellprøve viser denne kun at du har fisket en laks som er født i en elv, vandret mot havet som smolt og tilbake til «sin» elv som laks. Laksen kan være avkom etter oppdrettslaks og altså selv være en oppdrettslaks!

Likevel blir all laks som er født i elv, etter bekreftelse fra skjellprøver, registrert som villaks, og kommer så på myndighetenes statistikk over fisket villaks i Norge.

Ved merking av fisken ville man fått slutt på at fiskene «rømmer» fem ganger mer enn det eierne melder om. Sterilisering alene vil ikke forhindre spredning av lakselus og andre sykdommer. Sterilisering må kombineres med merking dersom villaksen skal reddes. Endelig vil lukkede anlegg få slutt på all rømmingen.

I FORSØK PÅ å kvitte seg med lakselusen blir det idag sluppet ut lakselus-middel. Giften er så farlig at skalldyr kan bli utryddet. Denne giften er funnet i villfisk og skalldyr. Lakselusen derimot er blitt resistent og er i ferd med å utrydde villaksen og sjøørreten i Norge. I tillegg er virussykdommer som laksepest og ILA fullstendig ute av kontroll.

Skal vi ha ville laks og sjøørretstammer i Norge i framtiden må all vekst stanses. Ny vekst må kun gis til lukkede eller landbaserte anlegg. Alternativet er å vedta villaksen og sjøørreten som utryddet. Våre liv og vår helse er i fare på grunn av gift-og kloakkutslippene. Utslippene blander seg med de kreftfremkallende miljøgiftene i mange norske fjorder og havner. Er det slik vi vil ha det?

<strong>VANNUTTAK:</strong> Der det finnes anlegg i Norge har vannuttak til settefisk-anleggene blitt et problem for ørretbestanden og andre fiskearter. Under fossen ble det i flere tiår registrert store mengder «rømt» settefisk. Sannsynligvis noe som hadde rømt fra vannene og noen som hadde rømt fra karene inne på Sævareid-anlegget.
VANNUTTAK: Der det finnes anlegg i Norge har vannuttak til settefisk-anleggene blitt et problem for ørretbestanden og andre fiskearter. Under fossen ble det i flere tiår registrert store mengder «rømt» settefisk. Sannsynligvis noe som hadde rømt fra vannene og noen som hadde rømt fra karene inne på Sævareid-anlegget. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer