<strong>- MER OPPLYSNING:</strong> Trond-Viggo Torgersen med sædceller fra tv-serien «Kroppen». Han etterlyser mer pedagogisk tv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MER OPPLYSNING: Trond-Viggo Torgersen med sædceller fra tv-serien «Kroppen». Han etterlyser mer pedagogisk tv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ville blitt kalt pedo-tv i dag

Trond-Viggo Torgersen etterlyser mer pedagogisk tv, men tror «Kroppen» ville blitt stemplet som pedofilt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Vi viste jo utviklingen av guttetissen ved hjelp av bilder av ekte barn i forskjellige aldre. Det ville blitt kalt pedo-tv i dag, tror programleder for «Kroppen» Trond-Viggo Torgersen.

Og tv-serien, med sine oppfinnsomme måter å forklare kroppens mange fysiologiske mysterier på, satte spor.

Så dype var de, at Dagbladets lesere har kåret serien til den beste dokumentarserien gjennom tidene, med dobbelt så mange stemmer som «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

- Men vi fikk mye pes når den skulle sendes. På Sørvestlandet advarte skolen mot serien, og barna fikk ikke lov til å se på. Jeg fikk også besøk av bisperådet før serien kom på lufta.

Deler æren Motstanden til tross, Trond-Viggo sto på sitt. Han stilte dem et retorisk spørsmål om hvor gamle barn skulle være når de ikke lenger skulle få lov til å se på kvinnebryst, og når de skulle få begynne igjen; et spørsmål de ikke klarte å besvare.

<strong>LEKER SEG:</strong> Trond-Viggo Torgersen blir fortsatt glad når han får leke seg med sædceller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEKER SEG: Trond-Viggo Torgersen blir fortsatt glad når han får leke seg med sædceller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi fikk også endel protester på naken hud og på serien i seg selv når den ble sendt, men da den kom i reprise to år etter, var det knyst, forteller Torgersen.

Torgersen har befruktningsprosessen som sin favorittepisode. Der brukte de en haug med tau-stomper for å illustrere sædcellenes ferd mot eggcellen. Han er stolt over at serien har gjort det så sterkt, og vil gjerne ære dem som æres bør.

- Chris Foss hadde regi, og han var enormt viktig for serien. Det var jo han som skapte hele uttrykket til «Kroppen».

Også for voksne De aller fleste kjenner til «Kroppen»-serien for barn, men at det også gikk en voksenversjon på kveldene er det ikke alle som husker.

- Da hadde jeg med meg Karsten Hytten, som også var nesten ferdig utdannet lege, som programleder. Målet vårt var å gi de voksne forståelse for det barna hadde sett, samt ta opp tema som også de voksne kunne være interesserte i.

«Kroppen»

• TV-serie produsert av NRK, med mål om å fortelle barn og voksne om kroppen vår.
• 13 programmer for barn og tretten programmer for voksne.
• Første gang sendt i 1981.
• Programledere var Trond-Viggo Torgersen og Karsten Hytten.
• Regi: Chris Foss.
• Boken med samme navn kom i 1983.

Kilde: NRK

I dag finnes det ingen erstatning for «Kroppen» på norsk tv. Torgersen syns det er synd.

Savner opplysning - Jeg savner opplysningsprogrammer og fagprogram for barn. Jeg vil gjerne ha pedagogisk tv, og gode lærere burde slippes til som tv-fortellere.

Torgersen tror det er økonomien som setter en stopper for at liknende programmer produseres i dag.

- Det krever noen som kan fortelle historien på en interessant måte, og man må ha produksjonsmidlene. Det er nemlig veldig dyrt å produsere. Men så er det også en god investering.

Eksamensoppgave At det i det hele tatt ble en serie var faktisk litt tilfeldig. Første gang Torgersen la fram ideen for NRK sa de at de ikke hadde midler. Året etter fikk han gjennomslag, og inspirasjonen til Torgersen var todelt.

- For det første fantes det ingen opplysningsprogram for barn. Ved å gi folk kunnskap blir det også lettere å ta vare på sin egen helse.

Folkets tv-favoritter

• Vi i Dagbladet har i sommer arrangert en avstemning på våre nettsider.

• Våre lesere har stemt fram sine favoritter innenfor kategoriene underholdning, internasjonal, dokumentar, humor, drama, reality, ungdom og barne-tv.

• Vi vil de neste dagene presentere vinnerne.

Men Torgersen hadde også en egen agenda. Han vill bevise for sin professor at han både kunne studere og jobbe i tv og radio.

- Etter at jeg hadde strøket på fysiologi ga han meg beskjed om at jeg ikke kunne kombinere. Men jeg ville vise ham, så hele serien ble en slags eksamensoppgave i fysiologi. Og siden serien forsatt holder, så vil jeg jo påstå at det var en ganske god oppgave, sier Torgersen og smiler.

Folkets dom over beste tv-dokumentar

1. «Kroppen» (4179 stemmer)
2. «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» (2136)
3. «Hjernevask» (1464)
4. «Brennpunkt» (1102)
5. «Norge rundt» (908)
6. «Fjernsynskjøkkenet» (690)
7. «Ut i Naturen» (400)
8. «Rikets tilstand» (379)
9. «Mette Jansons Samlivsprogrammer» (324)
10. «Streiftog i grenseland» (145)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer