Ville du betalt 400 kroner stykket for å se de nyeste kinofilmene hjemme?

Napster-grunnleggerens nye idé er ikke akkurat «Spotify for film».

KINOENS SKREKK: Napster-grunnlegger og Facebook-investor Sean Parker har fått med seg et kobbel Hollywood-giganter på eiersiden i Screening Room, en tjeneste som vil tilby utleie av de ferskeste storfilmene samtidig med at de har kinopremiere. Foto. SCANPIX
KINOENS SKREKK: Napster-grunnlegger og Facebook-investor Sean Parker har fått med seg et kobbel Hollywood-giganter på eiersiden i Screening Room, en tjeneste som vil tilby utleie av de ferskeste storfilmene samtidig med at de har kinopremiere. Foto. SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kan en grisedyr leietjeneste for fersk kinofilm løse opp i filmbransjens anstrengte forhold til nettet - og samtidig lure oss vekk fra den kollektive magien i kinomørket?

Slik filmmarkedet er organisert i dag, går det gjerne tre måneder fra en film slippes på kino til den blir tilgjengelig for kjøp eller leie på nett. Det er en ordning som først og fremst beskytter kinoene og kinoeierne, skjønt mange vil nok mene at det også er et virkemiddel for å beskytte filmen som kunstart.Film er jo, som kjent, best på kino.

Men om tidligere Napster-grunnlegger og Facebook-investor Sean Parker får det som han vil, kan denne grunnpillaren i dagens distribusjonssystem for film stå for fall. Som Dagbladet skrev fredag, vil Parker, sammen med Prem Akkaraju fra SFX Entertainment, dra i gang en leietjeneste som tilbyr nye storfilmer samtidig med at de slippes på kino.

Tjenesten skal hete Screening Room - som kanskje best kan oversettes med «visningskino», en slik sal der priviligerte bransjefolk og journalister ser film før den slippes til de brede massene.

Forretningsidéen er å la folk leie blodferske filmnyheter for 50 dollar stykket, eller omlag 415 kroner, for tilgang i 48 timer. Det er uhorvelig mye penger, men samtidig ikke mer enn en amerikansk familie betaler for kinobilletter, transport, parkering, godteri og brus til en kveld foran det store lerretet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer