Ville du betalt 50 000 kroner for en av disse låtene?

Alenemor må punge ut for fildeling. Se spillelista hennes!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Torsdag ble alenemoren Jammie Thomas historisk, som den første amerikaneren som ble dømt for fildeling i en juryrettssak.

Hun blir neppe den siste.

Thomas er dømt til å betale 1,2 millioner kroner for å ha gjort sanger tilgjengelig for andre gjennom fildelingsnettverket Kazaa. RIAA - den amerikanske platebransjeorganisasjonen - beviste at hun i hvert fall hadde lagt 25 konkrete låter ut på nettet.

Med andre ord har hun betalt opp mot 50 000 kroner per låt. Det var derfor knyttet en viss spenning til hvilke låter Thomas hadde lagt ut. Fantes det en låt her som kunne være i nærheten av å rettferdiggjøre den stive prislappen?

Vel, her er sangene Jammie Thomas må punge ut 1,2 millioner kroner for:

Guns N\' Roses - «Welcome to the Jungle» og «November Rain»

Vanessa Williams - «Save the Best for Last»

Janet Jackson - «Let\'s Wait Awhile»

MÅTTE PUNGE UT: Jammie Thomas (31) ble historisk. Her forlater hun rettslokalene i Brainerd, Minnesota sammen med sin advokat. Foto: SCANPIX/AP
MÅTTE PUNGE UT: Jammie Thomas (31) ble historisk. Her forlater hun rettslokalene i Brainerd, Minnesota sammen med sin advokat. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Gloria Estefan - «Here We Are», «Coming Out of the Dark» og «Rhythm is Gonna Get You»

Goo Goo Dolls - «Iris»

Journey - «Faithfully» og «Don\'t Stop Believin\'»

Sarah McLachlan - «Possession» og «Building a Mystery»

Aerosmith - «Cryin\'»

Linkin Park - «One Step Closer»

Def Leppard - «Pour Some Sugar on Me»

Reba McEntire - «One Honest Heart»

Bryan Adams - «Somebody»

No Doubt - «Bathwater», «Hella Good» og «Different People»

Sheryl Crow - «Run Baby Run»

Richard Marx - «Now and Forever»

Destiny\'s Child - «Bills, Bills, Bills»

Green Day - «Basket Case»

Amerikanske musikkbloggere har de siste dagene gjort det til sin favorittøvelse å analysere låtutvalget. Og - ikke overraskende - er flere av musikksnobbene skeptiske.

For ok, Journeys «Don\'t Stop Believin\'» var kanskje sentral i den siste «Sopranos»-episoden, men hva med Linkin Parks «One Step Closer»? Eller Def Leppards «Pour Some Sugar on Me»?

- Til hennes forsvar ville ikke jeg betalt for disse låtene heller, skriver bloggen Idolator, og legger til det ironiske i at Destiny\'s Child-låta «Bills, Bills, Bills» også var blant de utvalgte.


LA Times
forsvarer imidlertid Thomas, og påpeker at låtutvalget inneholder litt av hvert for hele familien. Det ville aldri eksistert en samleplate med disse låtene på, og det finnes neppe noen radiostasjon som kunne tenkes å spille disse låtene i løpet av en dag.

«Okei, Thomas kunne selv ha brent en cd med disse låtene på, fra den store platesamlingen hun hevder å eie. Hun kunne ha kjøpt låtene på nytt fra iTunes. Men hun ville sikkert bare ha sangene på datamaskinen for å høre dem av og til, på samme måte som du hører sanger på radio. Hun ville ha et bredt utvalg av musikk, enkelt tilgjengelig. Radio, som henvender seg til nisjemarkeder og benytter seg av repetative spillelister, ville aldri gitt henne det», skriver journalist Ann Powers.

VILLE DU...: Betalt 50 000 kroner for en Aerosmith-låt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer