DYRT PAPIR: En ansatt ved ausjonshuset Sotheby's blar i John James Audubon's «Birds of America», verdens dyreste bok.  Foto: SCANPIX /REUTERS/Suzanne Plunkett
DYRT PAPIR: En ansatt ved ausjonshuset Sotheby's blar i John James Audubon's «Birds of America», verdens dyreste bok. Foto: SCANPIX /REUTERS/Suzanne Plunkett Vis mer

Ville du betalt 69 millioner kroner for denne?

Her er verdens dyreste bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Her er papirboka som er garantert dyrere enn en hvilken som helst ebok: John James Audubons oppslagsverk «Birds of America» satte i går ny prisrekord for trykte bøker, melder blant andre den britiske avisa the Independent.

En utgave av verket ble solgt på auksjon hos Sotheby's i London for svimlende sju millioner pund, eller nærmere bestemt 69 290 506 kroner.

Den forrige rekorden var på 5,5 millioner pund, og tilhørte et annet eksemplar av verket. Totalt eksisterer det 119 eksemplarer av boka, som også er kjent som «Audubons elefant».

Kallenavnet kommer av størrelsen - boka er én meter høy og 66 cm bred, og inneholder 435 tegninger av amerikanske fugler i full størrelse. Den nye eieren, kunsthandler Michael Tollemache, omtalte verket som uvurderlig, ifølge the Independent.

Den ble ferdigstilt i 1858, etter at Audubon hadde jobbet med den i 12 år.

Men selv om det er tidenes dyreste trykte bok, kan den ikke måle seg med verdensrekorden for dyreste notatbok. Den tilhører Leonardo da Vincis gamle «Leicester Codex» på 72 sider. Bill Gates betalte 31 millioner dollar (187 millioner kroner etter dagens valuta) for den i 1994, ifølge New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer