Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ville du klipt deg som denne psykopaten?

«Historiens styggeste» sveis er blitt mote.

(Dagbladet.no): «No Country For Old Men» ble den store vinneren på årets Oscar-utdeling, og Javier Bardem tok en velfortjent statuett for beste mannlige birolle.

Men hvor mye drahjelp fikk Bardem egentlig av sveisen til rollefiguren - den hensynsløse psykopaten Anton Chigurh? Frisyren har i hvert fall vært et stort samtaleemne siden USA-premieren i høst, og alle fra komikere til filmkritikere har vitset om den.

Bardem viet også håret ekstra oppmerksomhet i sin takketale:

- Jeg vil gjerne takke (regissørene) Coen-brødrene for å ha gitt meg en av historiens verste frisyrer, sa han.

Mote i LA?

Filmkritiker Einar Aarvig, som blant annet har gitt filmen terningkast seks i Filmmagasinet, mener frisyren er ekstremt viktig.

- Jeg kan tenke meg at han kom inn i karakteren da han så sveisen. Den vitner om kompromissløshet, sier han til Dagbladet.no.

Stylisten som står bak håret, veteranen Paul LeBlanc, er heller ikke lei seg for at Bardem uttalte at den er blant historiens styggeste.

FIN SVEIS, «FRIENDO»: Javier Bardems rollefigur ble enda mer grusom og hensynsløs som følge av frisyren. Nå er den blitt mote i LA, hevder stylisten. Foto: FILMWEB
FIN SVEIS, «FRIENDO»: Javier Bardems rollefigur ble enda mer grusom og hensynsløs som følge av frisyren. Nå er den blitt mote i LA, hevder stylisten. Foto: FILMWEB Vis mer

- Det er en film som kommer til å ha et veldig langt liv. Det er fint å vite at min kunst lever videre også, sier han til nyhetsbyrået AP.

LeBlanc hevder også at en rekke frisører i Los Angeles-området rapporterer at folk nå ber om en «Bardem-sveis».

Småpikeaktig psyko

At sveisen kan bli mote tror også stylisten Svanhild Hammer, som jobbet på den norske filmen «Mannen som elsket Yngve».

- Den er ikke uvanlig. Men den blir på en måte veldig skrudd på Bardem, sier hun til Dagbladet.no.

Stylist LeBlanc hentet inspirasjon fra 60-tallet og riddere fra middelalderes korstog. Handlingen i «No Country For Old Men» er imidlertid lagt til Texas i 1980.

- Det er en veldig engleaktig og uskyldig, på en måte litt småpikeaktig, sveis - som får en ekstra effekt når rollekarakteren er så psyko. Det ville nok ikke vært like virkningsfullt med en kortrufsete frisyre, sier Hammer.

- En demon

image: Ville du klipt deg som denne psykopaten?

Einar Aarvig mener Anton Chigurh er en filmskurk som har skrevet seg inn i historien.

- Han er en slags demonskikkelse - en blanding av profesjonell og pyskopat, han er drevet av grådighet, men er samtidig en lystmorder. Dette er kombinasjoner som lett kunne gjort ham cheesy, men Bardem portretterer Chigurh med en inadvendt spillestil og samtidig med en fantastisk intensitet, sier han.

Intensiteten kan Bardem ha funnet på flere vis - blant annet ved å ha vært ufrivillig seksuelt avholdende. Dagen etter hårklippen dro han nemlig ut med motspiller Josh Brolin, fortalte Brolin nylig i et intervju med New York Magazine.

- Vi dro på Cowgirl Bar i Santa Fe. Javier bare så på meg og sa: «Du, jeg kommer ikke til å få ligget med noen på tre måneder».

«No Country for Old Men» kommer på norske kinoer fredag.

GLAD MANN: Javier Bardem ble Oscar-vinner på andre forsøk.
KUNSTNEREN: Stylist Paul LeBlanc.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media