HERSKETEKNIKK: Partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener det er en hersketeknikk at folk spør henne om hun er nervøs.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HERSKETEKNIKK: Partisekretær i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener det er en hersketeknikk at folk spør henne om hun er nervøs. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Ville du spurt en mannlig politiker om han var nervøs?

Hvor sjukt er det ikke at folk spør meg om jeg er nervøs?

Meninger

Jeg tror ikke jeg har tall på hvor mange ganger jeg har fått spørsmålet før en debatt eller medieopptreden. «Blir du nervøs?» Og jeg har stort sett svart som sant er; nei. Noen ganger, når det er et tema som er nytt for meg, eller det er en krevende setting, kan jeg være spent. Men nervøs? Ikke egentlig.

Så satt jeg der igjen da, på vei mot nok en debatt om framtida til norsk petroleumsindustri. Og mannen ved siden av meg spør om jeg er nervøs. Nei, svarer jeg. For er det én ting jeg vet jeg kan, så er det energipolitikk. Selv i møte med alskens direktører og oljetopper.

Men det er først etterpå jeg innser hvor absolutt utrolig det er at jeg i det hele tatt får spørsmålet. Hallo! Jeg er partisekretær, jeg sitter i partiledelsen, jeg har jobba med klima og energi i et tiår, to av de som synlig nestleder i en miljøstiftelse. Nei, for faen, jeg blir ikke nervøs.

Og selv hvis jeg skulle blitt det, så er ikke det poenget. For hvor fantastisk usannsynlig er det ikke at Snorre eller Audun får et sånt spørsmål? Jeg mener, det er INGEN som spør en mannlig politiker om han er nervøs før en debatt (og jeg har spurt de to om de noen gang har fått det spørsmålet).

Så der har du meg. Feminist og politiker i et feministisk parti. Og det er først nå jeg innser hvor sjukt det er at jeg får det spørsmålet. Alle disse små skjulte strukturene som fortsatt finnes. Som gjør at vi kvinner skal føle litt ekstra på at vi er inne på en manns domene. At vi skal tenke en ekstra runde på om vi er gode nok.

Jeg er heldigvis utstyrt med en OK porsjon sjøltillit. Og i møte med sånne folk, er det bare å smøre sjøltillita ekstra tykt på. Mer enn en kvinne egentlig «skal» gjøre. Så slutter folk kanskje omsider å spørre oss om vi er nervøs. For ærlig talt, er vi ikke ferdig med å undervurdere kvinner snart?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.