TAR SATS: Hans Olav Lahlum kaster seg inn på det skjønnlitterære markedet med «Menneskefluene». Han etterlyser mer engasjerende og intelligent krim i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR SATS: Hans Olav Lahlum kaster seg inn på det skjønnlitterære markedet med «Menneskefluene». Han etterlyser mer engasjerende og intelligent krim i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ville egentlig bli romanforfatter

Historiker og biograf Hans Olav Lahlum realiserer guttedrømmen når han nå gir ut en krimroman. Allerede som 17-åring skrev han noveller til norske forlag.

||| - Det er et veldig ambisiøst prosjekt, og jeg er redd for at jeg gaper over for mye. Men mangelen på ambisjon har nå aldri karakterisert meg.

Sekundet Hans Olav Lahlum har fullført setningen bryter han ut i en kneggende latter.

Men bak den hysteriske latteren ligger det noe seriøst. Lahlum, som har markert seg som biograf for både Haakon Lie og Oscar Torp, er nemlig stolt over å endelig kunne gi ut et skjønnlitterært verk.

- Det har alltid vært drømmen min. Jeg tenkte på skjønnlitteratur før jeg begynte å skrive faglitteratur. Jeg skrev en serie noveller fra jeg var 17 til jeg var 22, og som jeg sendte inn til et forlag. Men jeg ble ikke antatt, forteller Lahlum.

- Fryktelig dårlig Likevel ble han ikke skuffa.

- Det var ikke uventa. Noe var fryktelig dårlig, mens noe av det var bra, sier han.

En av novellene hadde til og med samme tittel som debutromanen Lahlum sendte ut til butikkene i går; «Menneskefluene».

- En menneskeflue er en person som har opplevd noe som man kretser rundt resten av livet, forklarer Lahlum.

- Overfladisk action Lahlum dediserer boka til sin grandtante som var dobbeltspion under krigen, og som ble feilaktig anklaget for å være tyskertøs. Hun klarte aldri å legge stigmatiseringen bak seg.

- Jeg har forsøkt å skrive en historisk og psykologisk krimroman, men med klare klassiske trekk. Jeg er for reflektert og for interessert i mennesker til å skrive overfladisk action.

Etterlyser god krim Den anerkjente akademikeren og forfatteren etterlyser mer krim av denne typen i Norge.

- Mye av de siste ti årenes krim har blitt litt som dataspill; person på person blir skutt. Det er ikke engasjerende syns jeg.

Men i sin motstand mot dette frykter altså Lahlum at han har satset for høyt.

- Både jeg og forlaget er spent på å se om det finnes et marked for dette. Og jeg har hatt noen mareritt om anmeldelser med titler som «Historiker bli ved din lest», og «Hva tenkte forlaget?», sier Lahlum og kneggler igjen.

Mulig trilogi - Jeg er altså ikke blant dem som ikke bryr seg om anmeldelser.

Og er mottakelsen god, så vil markedet få mer av romanforfatteren Lahlum. Mye mer.

- Jeg har konkrete skisser til ytterligere to bøker med samme hovedperson. Så du skal ikke se bort i fra at det blir en trilogi. Men jeg er for perfeksjonistisk til å gi ut 20, altså.