Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Westworld» sesong 2

Ville elefanter i «Westworld» får dyrevernere til å rase

Dyrevernsorganisasjonen PETA kritiserer HBO.

MISHANDLING?: HBO får kritikk fra dyrevernsorganisasjonen PETA for å ha brukt levende elefanter i den siste episoden av «Westworld». Video: ADI Vis mer

(Dagbladet): I et åpent brev til HBO kritiserer dyrevernsorganisasjonen PETA strømmetjenesten for å bruke ville dyr i den populære serien «Westworld».

Det skriver Hollywood Reporter.

OBS: Denne saken beskriver (såvidt) fra tredje episode av «Westworld», sesong 2. Se ferdig episoden, så kan du trygt lese videre.

Levende dyr

I den siste episoden av «Westworld» får seerne stifte bekjentskap med en av de andre temaparkene til Delos, konsernet som driver og utvikler robotene. Parken «The Raj» er basert på kolonitidens India, hvor gjestene kan gå på safari og jakte på bengaltigere, eller ri på elefanter.

I motsetning til tigeren som dukket opp i første episode av den nye sesongen, er elefantene som er brukt i denne episoden levende. Dette stiller den internasjonale dyrevernsorganisasjonen PETA seg sterkt kritisk til.

- Jeg skriver til deg i dag, på vegne av PETA og våre mer enn 6,5 millioner medlemmer og tilhengere over hele verden, med bekymring over bruken av levende dyr i «Westworld» - spesielt ville dyr, som elefantene som dukket opp i gårsdagens episode, skriver PETAs Lauren Thomasson i brevet.

Lauren Thomasson er leder for PETAs avdeling for «dyr på film og tv». Brevet er adressert til Casey Bloys, som er innholdssjef i HBO.

- Smertefulle teknikker

- Alle elefanter som brukes til TV og film blir trent ved bruk av dominans og smertefulle teknikker, med skarpe metallkroker og elektriske redskaper. Mange av dyra utvikler unormal atferd og blir usunne, deprimerte eller aggressive på grunn av mishandlingen de opplever, hevder Thomasson i brevet.

Ifølge PETA er en av elefantene som brukes i episoden blitt identifisert som «Tai», en elefant som tilhører et firma kalt Have Trunk Will Travel. Firmaet er omtalt av dyrevernsorganisasjoner ved flere anledninger.

I brevet viser Thomasson til en Youtube-video fra 2011, som PETA mener viser at trenere ved Have Trunk Will Travel misbruker «Tai» og andre elefanter som en del av sitt treningsregime.

- Disse ondskapsfulle metodene som disse trenerne bruker er standard praksis i elefantindustrien, hevder Thomasson, som oppfordrer HBO til å forplikte seg til å ikke bruke noen ville dyr verken i framtidige episoder eller i andre serier.

- Med tanke på den realistiske og ondskapsfrie CGI-teknologien som finnes i dag, burde alle ville dyr i HBO-serier være laget ved hjelp av datateknologi, akkurat som dere så vakkert laget den tigeren i gårsdagens episode, mener hun.

Have Trunk Will Travel har fått presentert anklagene og fått mulighet til å respondere på dem. De har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

I en uttalelse gitt i 2011, som svar på anklagene etter videoen, skriver eierne av Have Trunk Will Travel at de «står fast ved sine pleie- og treningsmetoder». De skriver også at «videoen viser tungt redigerte, veldig små utdrag, som åpenbart er tatt i smug for seks år siden, og som påstås å vise mishandling av våre elefanter».

- Gjennomgår omstendighetene

Mandag kveld svarte HBO på kritikken i en egen uttalelse.

«Alle dyrene som er med i HBO sine serier blir behandlet med den ytterste omsorg og respekt for deres helse, sikkerhet og velferd. En sertifisert representant for dyras sikkerhet fra American Humane var til stede til enhver tid når dyr ble filmet på settet til «Westworld», skriver HBO i uttalelsen.

HBO skriver videre at American Humane har bekreftet at dyra ble behandlet bra, og at produksjonen derfor fikk betegnelsen «ingen dyr ble skadet».

«Vi gjennomgår omstendighetene rundt arkivfilmen som viste trening av en av elefantene som er med i serien. Selvfølgelig ble ikke denne videoen filmet under vår produksjon, og den gjenspeiler ikke på noen måte vår praksis på våre sett», skriver HBO.

PETA har også tidligere rettet kritikk mot HBO, blant annet etter at det ble brukt en løve i innspillingen av «The Leftovers», og en tiger i innspillingen av «Vice Principals». I 2012 døde tre hester under innspillingen av serien «Luck», med blant andre Dustin Hoffman og Nick Nolte på rollelista.

UT MOT HVERANDRE: Tigertrener Michael Hackenberger, som blant annet eier tigeren som ble brukt i «Life of Pi», ble anklaget for dyremishandling etter at PETA fanget en trening på film. Selv hevder han at PETA lyver. Video: PETA Vis mer Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media