Ville forsikres for 70 mill.

Torsdag 6. juli står Oasis på Quartfestivalens scene i Kristiansand. Foran konserten har de engelske stjernene lagt inn et forsikringskrav på 70 millioner kroner overfor Quart-ledelsen.

Norske festivalarrangører sliter ikke med mangel på utfordringer foran sommerens konserter med engelske, amerikanske og kubanske superstjerner. Foruten stive honorarer og dyre drikkevaner skal de største stjernene forsikres mot ulykker og andre uforutsette hendelser.

Etter det Dagbladet erfarer har urokråkene i Oasis overfor Quart-sjef Toffen Gunnufsen lagt fram et krav om å bli forsikret for fem millioner pund i forbindelse med konserten i Kristiansand 6. juli.

Millionkrav

- Det er ikke uvanlig at de store stjernene kommer med enorme forsikringskrav. Det gjelder forsikring av både utstyr og stjernene selv, understreker Gunnufsen.

I forbindelse med fjorårets Quart-festival var et av punktene i kontrakten til Marilyn Manson et krav om en forsikring til en verdi av ti millioner dollar - eller over 90 millioner kroner.

Quart-festivalen avviste imidlertid Mansons ublu krav i fjor - akkurat som de har klart å jekke ned årets megakrav fra Oasis.

Gunnufsen vil ikke kommentere enkeltpunkter i sine artistkontrakter, men han har følgende generelle kommentar:

Fikk sjokk

- Nesten hvert år opplever vi at en del av de største artistene vil bli forsikret for summer som etter norske forhold er helt urimelige. De første årene vi lagde festival fikk vi sjokk da vi fikk denne typen krav i fanget. Vi forsøkte faktisk å gi etter for forsikringskravene, men det forsto vi ble helt håpløst når det gjelder norske forhold og Quarts økonomi. Nå opererer vi med standardiserte forsikringssummer som også de største artistene går med på.

Når brødrene Gallagher kommer til det blide Sørlandet den første torsdagen i juli, er de forsikret for rundt 20 millioner kroner. Bandets management godtok dette etter først å ha lagt fram sitt 70-millionerskrav.

Flaske i hodet

- De store bandene er gjerne litt paranoide. Sett at en publikummer kaster en glassflaske i hodet på en av de store stjernene. Eller at Liam får lysriggen over seg. Eller at det regner og en jordingsfeil gjør at 240 volt går rett i kroppen på Noel. Amerikanske artister er også redde for søksmål fra publikummere som blir skadet under en konsert. Slike ting er vårt ansvar, understreker Gunnufsen. Og fortsetter:

- Det er denne typen ulykker artistene vil forsikre seg mot. Som festival har vi en felles forsikring som omfatter både publikum, artister og folk som jobber for oss. De store bandene krever imidlertid å bli nevnt spesifikt som en forsikringspart. De kravene innfrir vi - men til andre summer enn det de i utgangspunktet krever.

Klare for Quart: Liam Gallagher og Oasis.