- Ville ha denne rollen for alt i verden

Pia Tjelta som blond postordrebrud i «5 løgner». Se bildene!

(Dagbladet.no): For noen år siden trasket regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen deppa rundt på Grünerløkka i Oslo, som en «Munch light». Han hadde ingen jobb, var helt blakk og slet med kjærlighetslivet.

Det var bare ett lyspunkt:

- Som homse får man seg i hvert fall litt sex, fortalte han til tilskuerne på filmarrangementet Blått Lerret i Oslo mandag kveld.

Depresjonen bar imidlertid også frukter, kunstnerisk sett. Nå har ideene han utviklet på denne tiden blitt film. Pia Tjelta er blant skuespillerne i den beksvarte dramakomedien «5 løgner», som trolig får premiere i august.

- Da jeg leste manus første gang trodde jeg at Lars var en sur homo, og jeg syns manuset var mannefiendtlig. Så møtte jeg Lars, og ble forelska. Jeg ville ha denne rollen for alt i verden, fortalte Tjelta.

Total darkness

«5 Løgner» handler om fem personer som vil noe, men som ikke får det til, og filmen følger dem under ett døgn i Oslo. Kim Sørensen er en supermarkedklovn som drømmer om å bli stand-up-komiker

- Jeg fant ikke ett lyspunkt ved min rolle, fortalte Sørensen til intervjuer Kjetil Lismoen under Blått Lerret.

DEPRESJONER BLE FILM: Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen forteller at det utløser mye kreativitet å røre rundt i sine egne traumer. Her sammen med Pia Tjelta. Foto: TORSTEIN BRATTSET DRABLØS
DEPRESJONER BLE FILM: Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen forteller at det utløser mye kreativitet å røre rundt i sine egne traumer. Her sammen med Pia Tjelta. Foto: TORSTEIN BRATTSET DRABLØS Vis mer

Pia Tjelta er på sin side en postordrebrud som skal sendes hjem til Ukrania. Det var en utfordring for Tjelta, og en ny type rolle etter å ha spilt i filmer som «Mars og Venus», «Buddy» og «Kvinnen i mitt liv».

- Man vil jo gjerne utfordre seg selv som skuespiller. Det tok litt tid for meg å bli vant til rollen min. Det er fullstendig darkness liksom. Det er ikke mye håp, sier Tjelta til Dagbladet.no.

Krutzkoff Jacobsen var på sin side litt bekymret over å bruke en så etablert stjerneskuespiller i sin debutfilm.

- Men jeg innså jo fort at det er grunn til at så mange regissører bruker Pia Tjelta, og det er fordi hun fyller lerretet. Det er ekstra viktig å ha skuespillere av det kaliberet når det er en så karakterdrevet film.

Kaotisk prosess

Dette er Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens debutfilm som regissør og manusforfatter, men han har tidligere laget flere kortfilmer som har skapt debatt - blant dem «Fremragende timer» som hadde homofil sex med en mindreårig som tema.

- Å lage en langfilm er en fullstendig kaotisk og utmattende prosess. Min løsning på dette var å ta det fullstendig med ro. Skuespillerne elsket meg, fordi de fikk gjøre akkurat som de ville, fortalte han.

Pia Tjelta mener Krutzkoff Jacobsen klarte å slappe av fordi han er så sikker på sine kreative evner.

- Han var litt av et syn der han gikk rundt på settet med åpen skjorte, en sigar i munnviken og manus under armen. Om vi ikke gjorde som han sa, truet han med å pule oss i rumpa.

Kritiserte «Buddy»

I 2005 skrev Krutzkoff Jacobsen en kronikk i Dagbladet, der han blant annet gikk til angrep på filmer som «Buddy» (der Tjelta spilte).

«Å være kreativ er det motsatte av å være glatt (Dessverre, kjære modeller, men sånn er det!). Likevel er det enkleste i filmverdenen å lure folk med pene bilder, fin lyd og pent innhold. De norske pizzafilmene som i mange år dominerte markedet, feelgood-lefser som «Buddy», «Detektor» og gudene vet hva, glatte greier, «produktopplysning fra sjelen», er gode eksempler på dette», skrev han i kronikken.

Regissøren får ofte æren for å ha brakt «trashfilmen» til Norge, men har tonet ned trashelementene i «5 Løgner».

- Trashelementene er der fortsatt, men vi har dempet dem noe. Vi ville ha en mer reinskåret film. Jeg er fremdeles en outsider i norsk film, men jeg har tenkt mye på hvordan det blir nå hvis jeg blir tatt inn i varmen. For det er klart; om man er inne i varmen, risikerer man å bli brent.

Les også:

Millionstøtte til vågal Pia Tjelta-film

Skuespiller Pia Tjelta skal spille postordrebruden Erna i «5 løgner»

POSTORDREBRUD: Pia Tjelta som ukrainske Erna, her sammen med Jon Skolmen.
SPRÅKTRØBBEL: Tjelta måtte ha hjelp fra en ukraninsk dame for å få til den riktige engelskuttalen med østeuropeisk eksent.
KLOVNEN: Regissøren lar nordlendingene være skurker i alle filmene sine. Kim Sørensen er unntaket.