FANTASI: Harry Potter er en karakter vi kjenner fra flere bøker og filmer. En gruppe studenter ved univeristetet i Leicester har undersøkt om mange av de magiske effektene i filmene ville fungert i virkeligheten. Svaret er ikke overraskende at filmmagi er filmmagi. Foto: Warner Bros. / Close, Murray, NTB Scanpix
FANTASI: Harry Potter er en karakter vi kjenner fra flere bøker og filmer. En gruppe studenter ved univeristetet i Leicester har undersøkt om mange av de magiske effektene i filmene ville fungert i virkeligheten. Svaret er ikke overraskende at filmmagi er filmmagi. Foto: Warner Bros. / Close, Murray, NTB ScanpixVis mer

Ville «Harry Potter»-magien fungert i virkeligheten?

Vitenskapelige analyser av trolldom.

(Dagbladet): I 1997 fikk verden sitt aller første møte med trollmannen Harry Potter. Det i J. K. Rowlings roman «Harry Potter og de vises stein». Totalt er det gitt ut sju bøker om Potter og den magiske verden hans, i tillegg til åtte, påkostede spillefilmer.

Fans har siden drømt om flyvende sopelimer, tryllestaver og drager. Nå har en gruppe studenter ved Universitetet  i Leicester valgt å undersøke noen av de magiske tingene som brukes i filmene.

For er magi en avgjørende faktor i noen av filmseriens mest berømte scener?

Magi er nødvendig Det er The Guardian som først omtalte saken. Universitetet har gitt ut to forskningsrapporter som konkluderer med at ... Vel, at magi er en nødvendig faktor for at de magiske effektene skal fungere.

Mer spesifikt er det «gillyweed», eller «gjellegress», og «Skele-Gro», eller «knokkelvox», som er undersøkt. Førstnevnte er et urt som i Rowlings fortellinger lar den som spiser det puste under vann. Nummer to er en eliksir som sørger for at bein vokser ut igjen på under ett døgn.

Den første forskningsrapporten tar for seg denne urten som gjør at du kan puste under vann. I filmen om «Harry Potter og Ildbegeret» bruker Potter denne urten for å svømme under vann.

Studentene konkluderer her med at Potters gjeller er for små til at han skulle fått inn nok vann i dem. Undersøkelsen konkluderer derfor med at urten umulig kunne ha fungert som den gjorde i filmen, der Potter var under vann i nesten en time.

At karakteren svømmer med munnen igjen bidrar til at det ikke er mulig, da fisk svømmer med munnen åpen for å filtrere ut vann.

Heller ikke det å vokse ut et nytt skjelett på under ett døgn lar seg gjøre. Det tar den andre forskningsrapporten for seg. Studentene har funnet ut at Potters bein i «Harry Potter og Mysteriekammeret» vokser ut 90 ganger raskere enn i en naturlig setting. De konkluderer med at produktet er magisk.

Bare på film En annen filmserie hvor det foregår mye utenomjordisk er «Star Wars». Den siste filmen i rekka hadde premiere i fjor. Den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson gikk hardt ut mot den, fordi han mente den var full av feil som brøt med naturlovene.

Tyson har tidligere uttalt at han ikke er fan av filmserien fordi de ikke prøver å vise fram ekte fysikk.

Ett av eksemplene han brukte da, var at romskipet Millennium Falcon lagde lyd og skøyt ut laserstråler. Det sier han ikke ville latt seg gjøre utenfor jordas atmosfære. 

I desember i fjor tok Tyson til Twitter for å dele meningene sine om «Star Wars: The Force Awakens». Han nevnte eksempler  som skal stride mot astrofysikkens lover.

- BB-8, en metallball som ruller fint, ville spunnet rundt ukontrollerbart i sanden, skriver han.

- TIE-kampflyene lager akkurat samme lyd i verdensrommet som de ville ha gjort innenfor planeters atmosfære, fortsetter han.

Også i James Bond-filmen «Skyfall» fra 2012 ble det oppdaget flere feil. Den ble 2012s nest mest tabbebefengte film, etter «Men in Black 3», som har hele 63 feil.