Ville helst spille selv

PARIS (Dagbladet): Helst ville Clint Eastwood (68) spille selv i sin siste film «Midnight in the Garden of Good and Evil». Men han mente Oscar-vinner Kevin Spacey ville gjøre en bedre jobb.

Nesten drept

Kevin Spacey spiller en New York-journalist som kommer til byen for å skrive en historie om en av de mest spesielle personlighetene i byen, spilt av John Cusack. Eastwoods datter Alison Eastwood har den kvinnelige birollen, sammen med tvetydige Lady Chablis, som spiller seg selv.

Rikmannsmiljøet i filmen er langt fra det Eastwood vokste opp i. Clinton Eastwood junior flyttet fra sted til sted som liten på grunn av farens ustabile jobb. Under militærtjenesten unnslapp han fra en flyulykke ved et mirakel. For å finansiere studiene gravde han ut svømmebasseng. Som skuespiller var han ganske ubemerket inntil TV-serien «Rawhide» med 117 episoder. Men det store gjennombruddet kom først med Sergio Leones spagettiwestern «For en neve dollar» i 1964. Da økte honoraret fra 15000 til 250000 dollar i løpet av tre filmer.

Den imponerende karrieren gjør ham til et monument. Lørdag kveld fikk han fransk films Æres-Cesar, overrakt av Jean-Luc Godard. Dirty Harry er blitt stueren.

Liker eksentrisitet

- Ja, jeg er eksentrisk, sier Clint Eastwood. Han liker eksentrisitet og synes i dette tilfellet Savannah er eksentrisk, med vidt forskjellige levemåter side ved side, og interessante farger. Kanskje målet med filmen er å vise det.

Musikken i filmen er en hyllest til Savannahs store musiker Johnny Mercer. Kevin Spacey, samt far og datter Eastwood, synger hver sin ballade.

Den ene hovedpersonen i filmen, spilt av John Cusack, er homoseksuell. Var dette en del av trenden i Hollywood for tida?
- Nei, det hadde seg slik at den faktiske personen var det. Jeg følger ikke moter, sier Eastwood.

- Hva synes du om De Niro-saken? spør en fransk journalist.
- Jeg vet ikke så mye om den. Kommer du og forteller meg at De Niro er homoseksuell? humrer en opplagt Clint Eastwood. Han synes for øvrig skillelinja mellom godt og ondt ikke er helt klar.

Mindre voldelig

- Selv i Sergio Leones film var de gode ikke alltid helt gode. Noen ganger kan det være mer utfordrende å spille noe du ikke er helt enig i, sier Clinter'n, og vedgår at denne filmen er mindre voldelig enn mange av hans tidligere.

- Kanskje det er fordi du blir mer moden, sier snart 70-åringen og trekker seg elegant tilbake. I mai begynner han med en ny film, «True Crime».