HVA OM... Hermione Granger var hovedpersonen i bøkene til J.K.Rowling, og ikke Harry Potter?
Foto: NTB SCANPIX / Warner Bros./Sandrew Metronome
HVA OM... Hermione Granger var hovedpersonen i bøkene til J.K.Rowling, og ikke Harry Potter? Foto: NTB SCANPIX / Warner Bros./Sandrew MetronomeVis mer

Ville «Hermione Granger» solgt like godt som «Harry Potter»?

Når bokhyllene blir kjønnsdelte.

Hva om Hermione Granger hadde fått hovedrollen i bøkene til J.K.Rowling, og ikke Harry Potter? Den smarte og handlekraftige jenta har blitt hyllet som feministisk forbilde, og det er kult at lesende jenter møter tøffinger som henne. Men hun står i skyggen av helten. Og det er kanskje ikke tilfeldig.

Hadde bøkene solgt like godt dersom det stod «Hermione Granger» på tittelbladet, og ikke «Harry Potter»?

Kjønn er en ikke ubetydelig faktor i bokhandelen. Det visste også J.K.Rowling da hun fulgte rådet hun fikk om å droppe døpenavnet Joanne, og heller gå for kjønnsnøytrale initialer på omslaget. 

Det sies at gutter ikke leser bøker med jenter i hovedrollen. Det kan selvfølgelig være en selvforsterkende påstand. Skal de lese bøker om jenter, må de først bli presentert for dem. Men det er pussig hvordan fargekodingen fra klesbutikkene har spredt seg til bokhandlene, der en mengde bøker markedsføres aggressivt mot bestemte kjønn. Jeg mistenker at utviklingen skyldes at det er voksne som kjøper barnebøkene, og ikke barna selv. Det er ikke alltid lett for tanter og besteforeldre å vite hva som vil falle i smak, men med kjønnede bøker har de i alle fall noe å peile etter.

En gutt som bare er vant til å lese guttebøker, vil trolig ha høyere terskel for å velge ei bok med kvinnelig heltinne. Hva med jenter og jentebøker? Interiøret på mange jenterom ser ut til å ha blitt kjørt sammen med mors røde strømper i vaskemaskinen. Heller ikke bokhylla slipper unna rosaviruset. Likevel er det få jenter som lar seg skremme av en gutt i hovedrollen. Jentene kan rett og slett ikke kan unngå å lese bøker om gutter. De er jo overalt.

På kvinnedagen lanserte Solveig Aareskjold boka «Lesebok for jenter. Frå Homer til The Hunger Games». Forfatteren har som uttalt mål å gjøre ungdom (og voksne som har med ungdom å gjøre) kjent med litteratur om tøffe, handlekraftige kvinner. Eksemplene i boka spenner over 3000 år, så kvinnelige heltinner er ikke noe nytt fenomen. Men de er lite synlige, mener Aareskjold.

- Jeg var vikar i videregående skole for noen år siden og så da på lesebøkene og historiebøkene som de bruker. Det var påfallende hvordan man sensurerer vekk alle tekstene der jenter og unge kvinner hevder seg og beholder de tekstene der de opptrer som offer, sa hun i et intervju med NRK, og la til at dette kan påvirke guttenes kvinnesyn.

Litteraturhistorien rommer selvsagt mange populære og sterke heltinner, både for barn og voksne. Astrid Lindgren skapte flere, som er elsket av begge kjønn. Men selv om hun spissformulerer en del, har Aareskjold rett i at det er en skjevfordeling. Ikke bare i de kanoniske verkene på pensumlistene, men vel så mye i populærlitteraturen — særlig den som er populær blant voksne menn. Hvor mange norske krimbøker har en kvinnelig hovedperson?

Det er naturlig at vi velger historier vi kan kjenne oss igjen i, med figurer som ligner oss selv. Men av og til er det lurt å spørre seg om det kunne vært nyttig å prøve noe annet. Særlig når vi velger for noen andre enn oss selv, som for eksempel barna våre.