Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Arbeidstilsynet refser Maaemo

Ville holde Maaemo-slakt hemmelig

Arbeidstilsynet pleier å gi innsyn i kritikkverdige funn mot restauranter og utesteder. Men da de avslørte lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo, ville de holde sin egen rapport hemmelig.

BRØT LOVEN: Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller for «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo. Foto: Jacques Hvistendal/Dagbladet
BRØT LOVEN: Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller for «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo. Foto: Jacques Hvistendal/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo.

Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager.

Sist fredag ga Arbeidstilsynet restauranten fem pålegg, og Maaemo fikk frist til 13 februar 2017 til å rydde opp i de ulovlige forholdene.

Nektet innsyn

Maaemo ligger i Bjørvika, Oslos nye finanssentrum, og ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som eneste spisested i Norge. Det var første gang i Norden en restaurant debuterte i guiden med to hele stjerner.

I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelin-guiden. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker.

21. oktober sendte Arbeidstilsynet en tilsynsrapport til Maaemo med varsel om pålegg, etter at tilsynet avdekket en rekke lovbrudd hos den verdenskjente restauranten.

Men da Dagbladet ba om å få innsyn i lovbruddene hos Maaemo sa Arbeidstilsynet nei.

VILLE IKKE GI INNSYN: Da Dagbladet ba om å få innsyn i lovbruddene hos Maaemo sa Arbeidstilsynet i Oslo nei, her ved regiondirektør Ørnulf Halmrast (forrest). Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
VILLE IKKE GI INNSYN: Da Dagbladet ba om å få innsyn i lovbruddene hos Maaemo sa Arbeidstilsynet i Oslo nei, her ved regiondirektør Ørnulf Halmrast (forrest). Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

«I denne saken mener vi at hensynet til vern veier tyngre enn hensynet til offentlig innsyn», skrev Arbeidstilsynet i avslaget til til Dagbladet, datert 31. oktober.

- Graverende brudd

Dagbladet klagde på vedtaket, men Arbeidstilsynet sto på sitt:

«Vi mener at behovet for vern på dette stadiet veier tyngre enn samfunnets behov for opplysning», skrev Arbeidstilsynet til Dagbladet 11. november.

Arbeidstilsynet skrev også at pålegget «omhandler forholdsvis graverende brudd på arbeidsmiljøloven».

Dagbladet har de siste årene rutinemessig fått innsyn i og omtalt Arbeidstilsynets rapporter der de varsler pålegg til restauranter og andre bedrifter.

21. november klagde Dagbladet enda en gang på avslaget. Denne gangen ble klagen sendt et hakk høyere opp, til Direktoratet for Arbeidstilsynet:

«Vi vil argumentere at ved å nekte Dagbladet/offentligheten innsyn er dette en graverende forskjellsbehandling av en ressurssterk restaurant, så lenge man har gitt innsyn i en rekke tilsynsrapporter med varsler tidligere. Flere av dem har inneholdt langt grovere lovbrudd enn hva som her omtales».

Dagbladet pekte videre på at man fikk innsyn i den forrige tilsynsrunden som omhandlet Maaemo i 2013, da det også ble avdekket lovbrudd hos restauranten.

Hvis avslaget innebar en ny praksis, ba Dagbladet «om at den nye praksisen bør klargjøres. Og man bør også svare på hvorfor en slik forskjellsbehandling er nødvendig».

FEIRET MED CHAMPAGNE: I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelin-guiden. FOTO/VIDEO: BKØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Ga Dagbladet medhold

30. november ga Direktoratet for Arbeidstilsynet Dagbladet fullt medhold i klagen, og avfeide begrunnelsen for de tidligere avslagene, og påpekte at det ikke forelå et saklig behov for å nekte Dagbladet innsyn:

«Direktoratet anser derfor ikke at de hensyn som begrunner unntaksbestemmelsen gjør seg sterkt gjeldende for dette dokumentet, og finner heller ikke at dokumentet for øvrig inneholder opplysninger som skulle tilsi at utsatt innsyn er nødvendig. Det foreligger ved dette ikke et reelt og saklig behov for å nekte innsyn i dokumentet, og hensynet til en åpen og gjennomsiktig forvaltning tillegges således avgjørende vekt», skrev direktoratet til Dagbladet.

- Ikke Maaemos ønske

- Hva synes du om at avslaget og din begrunnelse ble blankt avvist av direktoratet?

«Jeg tar til etterretning at direktoratet for Arbeidstilsynet konkluderte med at det ikke var grunnlag for utsatt offentliggjøring i denne saken», skriver regiondirektør for Arbeidstilsynet Oslo, Ørnulf Halmrast, til Dagbladet.

På spørsmål fra Dagbladet skriver han videre: «Det har ikke på noe tidspunkt vært dialog mellom Arbeidstilsynet og virksomheten om dette spørsmålet».

Halmrast har ikke svart Dagbladet på hvorfor Maaemo fikk en annen behandling enn andre bedrifter som Arbeidstilsynet har undersøkt.

Regiondirektøren avviser at de ønsket å holde rapporten hemmelig, men at de bare ville utsette offentliggjøringen til de hadde konkludert i saken.

BA IKKE OM HEMMELIGHOLD: «At Arbeidstilsynet har holdt noe hemmelig vet jeg selvsagt ingenting om. De sa til oss at alt var offentlig»,  skriver Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang i en sms til Dagbladet.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BA IKKE OM HEMMELIGHOLD: «At Arbeidstilsynet har holdt noe hemmelig vet jeg selvsagt ingenting om. De sa til oss at alt var offentlig»,  skriver Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang i en sms til Dagbladet.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

«Dette er en kompleks sak, med blant annet mange og detaljerte timelister. Derfor ville vi gi virksomheten mulighet til å kommentere eventuelle feil i våre varsel om pålegg før offentliggjøring. Alle dokumenter ville selvfølgelig ha vært offentlig tilgjengelige når endelig vedtak hadde vært fattet», skriver Halmrast til Dagbladet.

Daglig leder for Maaemo, Esben Holmboe Bang, sier til Dagbladet at de allerede har ryddet opp i ulovlighetene som ble avslørt ved luksusrestauranten.

«At Arbeidstilsynet har holdt noe hemmelig vet jeg selvsagt ingenting om. De sa til oss at alt var offentlig», skriver Bang til Dagbladet i en sms.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media